Index Vakbarát Hírportál

Kiskorú fiúnak állított ki fegyverviselési engedélyt a magyar rendőrség

2023. március 27., hétfő 20:13

Egy 13 éves, kiskorú fiú nevére állított ki fegyverviselési engedélyt a Budapest Rendőr-főkapitányság. A BRFK közlése szerint adminisztrációs hiba történt.

A Privátkopó olvasója Surány egyik utcáján sétált, amikor figyelmes lett a földön fekvő plasztikkártyára. A kártya egy fegyverviselési engedély, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság állított ki tavaly novemberben.

A gáz-riasztó fegyver utcai viselésére jogosult személy mindössze 13 éves volt, amikor az engedélyt megkapta. Azaz kiskorú, és mint ilyen, nem cselekvőképes – írja a portál.

Tévesen adták ki a fegyverviselési engedélyt. Adminisztrációs hiba történt – közölte a BRFK a HVG kérdésére. Az ügyben vizsgálatot indítottak, az engedélyt pedig azonnali hatállyal visszavonták, jelezte a rendőrség.

Mint korábban megírtuk, Magyarországon minden tizedik lakosra jut egy fegyver.

Hazánkban magánszemély kizárólag sportlövészeti, vadászati vagy önvédelmi célra tarthat fegyvert.

A szabályozás szerint a fegyvertartási engedély kiadásához, így a lőfegyver tartásához egészségügyi alkalmassági vizsgálat is szükséges, valamint az előírt elméleti és gyakorlati jártassági követelményeket a jogszabályban meghatározott feltételek szerint kell teljesíteni.

Minden lőfegyvertartó személynek kötelessége biztosítani, hogy a birtokában lévő lőfegyvert szabályos, ugyanakkor biztonságos körülmények között tárolja.

Rovatok