Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas tűz van egy Budapest-közeli szeméttelepen

2023. március 28., kedd 16:22 | aznap frissítve

Kedd délután tűz ütött ki a gyáli szeméttelepen, ahol több ezer köbméternyi hulladék ég. A katasztrófavédelem a legmagasabb fokozatú riasztást rendelte el, és a tűzoltók hatalmas erőkkel vonultak ki.

A Katasztrófavédelem először arról számolt be, hogy a Gyál külterületén, a Kőrösi úton található hulladékfeldolgozó telepen papírbálák kaptak lángra mintegy ötszáz négyzetméteren. Akkor azt írták, a lángok egy épületet is veszélyeztetnek, és a helyszínre a fővárosi hivatásos és a gyáli önkéntes tűzoltók is kivonultak. Rajtuk kívül „a  helyszínre tart több más egység és a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is”.

Egy későbbi beszámolóban, délután 15.39-kor már azt írták, hogy

a lángok továbbterjedtek, és már több ezer köbméter műanyag és papírbála ég a szeméttelepen. 

„A tűz átterjedt egy beton hulladéktárolóra, és a benne lévő tárgyakkal együtt ég egy körülbelül kétezer négyzetméteres csarnok fele is. A fővárosi hivatásos, valamint a gyáli, az üllői, a rózsadombi és a délegyházi önkéntes tűzoltók nagy erőkkel oltják a lángokat. A Pest megyei tűzoltósági főfelügyelő irányítja a munkálatokat, amelyeket erőgépek is segítenek. Elindult a tűzesethez több másik egység is” – írták a frissebb tájékoztatóban a katasztrófavédelem oldalán. 

Az időjárás nehezíti az oltást 

A füstöt a környékbeli településekről, sőt, még Budapest külkerületeiből is látni lehet a közösségi médiás beszámolók szerint. Mindeközben közleményt adott ki a szeméttelep üzemeltetője, az FCC Magyarország Környezetvédelem és Hulladékgazdálkodás Kft. is. Ők azt írták

14 óra körül a feldolgozásra váró ömlesztett karton- és fóliahulladék-tároló területen eddig ismeretlen okból tűz ütött ki. Az oltás helyben azonnal megkezdődött, a tűzoltókat haladéktalanul értesítették az illetékesek, akik nagy erőkkel kivonultak. Sajnos a tüzet idáig nem sikerült megfékezni, az az elszállításra váró bálák és a csarnok irányába terjedt tovább. Személyi sérülés nem történt, az oltási munkálatok nagy erőkkel folytatódnak.

Gyál közösségi oldala szerint Kalmár Róbert, a gyáli FEGY Polgárőr és Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta, hogy az oltás jelenleg is folyamatban van, a gyáli és a fővárosi tűzoltók is a helyszínen vannak, de az oltást az erős szél nehezíti. Hozzátették: 

A katasztrófavédelem a legmagasabb, 5. fokozatúként kezeli a tüzet, és vizsgálni fogják, hogy veszélyes anyag jutott-e a levegőbe.

„Egyelőre azt javasolják a lakosoknak, hogy csukják be az ablakokat” – írták a gyáli oldalon. Az oltásról egyik olvasónktól videót is kaptunk:

Olvasói videó a gyáli tűzről - 2023.03.28.

Annyit már elértek, hogy nem terjed tovább a tűz

Frissítés: a Katasztrófavédelem 18.18-kor újabb közleményt tett közzé, melyben azt írták, hogy az oltáshoz újabb egységek csatlakoztak, és azt már elérték, hogy a tűz nem terjed tovább.

Az egységek tizenkét vízsugárral fékezték meg a tüzet, amelynek oltását munkagépek is segítik

 írták . Nem sokkal később a Facebookon is közzétettek képeket arról, hogy miként oltják a lángokat.

Amint újabb hírek érkeznek a tűzről, frissítjük cikkünket.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok