Index Vakbarát Hírportál

A nézők mentették meg a bezárástól a Pécsi Harmadik Színházat

2023. március 28., kedd 05:56

A brutálisan megemelkedett rezsiköltségek és az elmaradt támogatások miatt került az év elején csődközeli állapotba a Pécsi Harmadik Színház, azonban a nézők és a művészek összefogásával megmenekült a teátrum.

A Pécsi Harmadik Színház január elején nyílt levélben kért segítséget, mivel az energiaválság következtében megsokszorozódtak a rezsiköltségeik és magánszínházként a szolgáltatóktól sem jogosultak kedvezményekre.

Az évadra kapott működési célú állami támogatás pedig csak a kiadásaik töredékére volt elég, így januárra minden anyagi tartalékuk elfogyott. Év elején még úgy gondolták, hogy január 14-én tartják meg az utolsó előadásukat, de a nézők és a művészek gyűjtést szerveztek, hogy megmentsék a színházat.

A teátrum pénteki közleménye szerint sikeres volt a Színházmentő akciójuk, amelynek célja az volt, hogy 20 millió forint támogatást gyűjtsenek össze. A kampány végére azonban összesen 21 316 023 forint gyűlt össze.

Mint írták, eleinte az akciótól függetlenül, majd az akció részeként érkeztek a felajánlások művészektől, akik az előadásuk teljes bevételét a színháznak ajánlva léptek, lépnek fel. A sort Nagy Bandó András kezdte meg február 16-i Bajban ismerszik meg a baj című estjével, majd Koltai Róbert folytatta, akinek a március 29-i estjére az emelt áras jegyek napok alatt fogytak el – tették hozzá.

Végül, de nem utolsósorban Pécs Önkormányzata is segítségünkre sietett azzal, hogy az éves 5 millió forintos támogatást nem a szokásos negyedévenkénti bontásban, hanem februárban, egy összegben utalta el

– fogalmaztak a közleményben.

Bejegyzésükben megjegyezték: tudják, hogy az elkövetkező időszak sem lesz könnyű, és hogy ez a példátlan összefogás nem ismételhető. „A jövőt nem a hasonló akciókra, hanem új víziókra, stratégiákra kell építenünk, és tisztában vagyunk azzal a felelősséggel, melyet a felénk áradó szeretet helyezett ránk. Dolgozunk a jövőn. Nagyon köszönjük a szeretetet, a támogatást és a bizalmat!” – tették hozzá.

Rovatok