Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt az országos szélrekord

2023. március 28., kedd 15:01

A napi országos, illetve fővárosi szélrekord is megdőlt hétfőn – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján.

A hétfői vihar előtt a meteorológiai szolgálat már kiadott egy figyelmeztetést, amelyben esőre, záporra, zivatarra és erős széllökésekre figyelmeztették a lakosságot. Mindez aztán meg is érkezett az ország számos területén. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat most azt írta, hogy az ország felett átvonult ciklon hátoldalán sokfelé viharossá fokozódott a szél.

A Kab-hegy állomáson 118,8 kilométer/órás széllökést mértek, amivel új országos napi rekord született.

Közölték, hogy a fővárosban is szokatlanul szeles volt az idő: a János-hegyen 115,2 kilométer/óra erejű szél fújt, ami új fővárosi napi rekordot is jelent.

Korábban ezen a napon a legerősebb széllökést Budapest Örsöd állomáson jegyezték fel 1981-ben. Azóta – egészen hétfőig – 101,9 kilométer/órás volt a fővárosi és országos szélrekord március 27-én.

Az erős szél mellett helyenként már a hó is eset hétfőn Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat továbbra is arra figyelmeztet, hogy szerda éjfélig bezárólag viharos időre lehet számítani sok helyen.

Rovatok