Index Vakbarát Hírportál

Csak az orvosok kamarai tagsága szűnt meg, az Iparkamarának fizetni kell

2023. március 31., péntek 20:53

Fónagy János közölte, hogy továbbra is be kell fizetni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számára az 5 ezer forintos tagdíjakat, ugyanis a szervezet „együttműködik a kormánnyal a nemzetgazdaság fejlesztésében és a magyar emberek életminőségének növelésében”. A tagdíjak befizetésének határideje március 31.

Az Országgyűlés még február végén sürgősségi eljárásban 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását. Ez a módosítás pedig eltörölte az orvosok kötelező kamarai tagságát.

Ezzel kapcsolatban az MSZP politikusa, Vajda Zoltán írásbeli kérdéssel fordult Fónagy Jánoshoz, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárához.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha olyan nagy felelősséget és szakmai elhivatottságot igénylő szakmát lehet folytatni, mint az orvosi, kötelező kamarai tagság nélkül, akkor más szakmák esetében miért marad meg annak kötelezettsége?

– tette fel e kérdést az MSZP politikusa.

Erre pedig Fónagy válaszolt is, aki először kiemelte, „a Magyar Orvosi Kamara a működése során visszaélt a kamarai jogosítványával, ezért a tagság kötelező jellegét az Országgyűlés megszüntette”.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara önkormányzati elven működő köztestületként jogszerűen ellátja az állam által adott közfeladatokat, közreműködik a gazdaság és a vállalkozásfejlesztés feladatainak ellátásában, képviseli a magyar vállalkozók érdekeit. A kormány és az iparkamara együttműködésének célja a nemzetgazdaság fejlesztése, a magyar emberek életminőségének növelése.

folytatta Fónagy.

Majd kiemelte azt is, hogy a koronavírusjárvány nagy terhet rótt a gazdaságra, az MKIK pedig sokat segített a kormánynak ebben az időszakban.

Az államtitkár példákat is felsorolt, majd közölte: „A gazdasági kamarák a közfeladataik ellátásával, illetve működésükkel járó költségek nagy részét a kamarai hozzájárulásból fedezik. Ennek a megszüntetése a kamara közfeladat-ellátásának biztosítását nagymértékben veszélyeztetné. Mindezek figyelembevételével az évi 5 ezer forintos hozzájárulás eltörlését a kormány nem tervezi, a kamara által végzett munkára a jelenlegi nehéz időszakban még inkább szükség van.”

Rovatok