Index Vakbarát Hírportál

A szakértő szerint Orbán Viktor kijelentése kiverte a biztosítékot Moszkvában

2023. április 3., hétfő 06:27

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, „mostanra legitimmé válik, hogy valamilyen békefenntartó erőket küldjenek az európai vezetők a frontra”. A kijelentés a jelek szerint kiverte a biztosítékot az orosz vezetésnél, többen is éles kommentárral illették a kormányfő szavait. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint az elmúlt napok eseményei az orosz vezetés Magyarországgal szembeni ingerültségét mutatják. Kis-Benedek József viszont úgy látja, a miniszterelnök kijelentése nem jelent valódi fenyegetést az oroszok számára.

Három hét után ismét a Kossuth rádió műsorában jelentkezett Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint az ukrajnai háború egyre brutálisabb és véresebb lesz. Visszaemlékezett, hogy az európai vezetőkkel egy évvel ezelőtt arról vitatkoztak, szabad-e emberéletet kioltó eszközöket küldeni, most azonban egyre több és egyre durvább fegyvereket küldenek Ukrajnába.

Mostanra közel vagyunk hozzá, hogy legitimmé válik az, hogy valamilyen békefenntartó erőket küldjenek az európai vezetők a frontra

– vélekedett a kormányfő, aki szerint, ha ez így megy tovább, megérkezhetünk a harmadik világháborúba.

Reagált az orosz vezetés

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ez olyan kijelentés, amelyre nagyon fontos figyelniük. Ha úgy értelmezik, hogy kiszivárgott tervről van szó, akkor elmondása alapján az „rendkívül veszélyes lehet”.

Meglátjuk, hogy Európa készen áll-e békefenntartók koporsóinak hosszú sorára

– kommentálta később Dimitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese Orbán Viktor szavait.

Így látják a szakértők

Kis-Benedek József katonai szakértő az ATV-nek arról beszélt, hogy a miniszterelnök kijelentése az oroszok számára nem jelent valódi fenyegetést. Mint mondta, „nekünk fel kell készülnünk a lehető legrosszabbra. Számukra ez egyrészt pozitív, mert tudják támadni az Európai Uniót, másrészről pedig lehet látni, hogy ők sem veszik ezeket a dolgokat komolyan”.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint az elmúlt napok eseményei az orosz vezetés Magyarországgal szembeni ingerültségét mutatják.

Valamiért ez kiverte a biztosítékot Oroszországban, vagy az orosz vezetésben pontosabban. Talán azért, mert nem igazán szeretik azt, hogy Magyarország Oroszországgal kapcsolatban az EU aktivizálását sürgeti.

Kaiser Ferenc egyetemi docens szerint a miniszterelnök szavaira érkezett reakciók beleillenek a már megszokott orosz háborús retorikába. A szakértő úgy véli, Medvegyev jelenleg a rossz zsaru szerepet tölti be a vezetőségben.

Ő az, aki a leghajmeresztőbb álláspontokat képviseli. Nem azt mondom, hogy higgadtan, mert ez a mostani posztja is azért eléggé – hogy fogalmazzak finoman – trágár jelzőkkel volt megtűzdelve. Az ő feladata, hogy a legkardcsörtetőbb legyen az orosz vezetésben.

Kaiser Ferenc hangsúlyozta, leghamarabb 2023 őszére lát esélyt arra, hogy békefenntartók utazzanak a térségbe. Ez ugyanis csak egy aláírt tűzszüneti megállapodás után lehetséges, amelytől – mint mondta – jelenleg nagyon messze állnak a felek.

Moszkva reméli, Magyarországgal lehet tárgyalni

Mint arról már beszámoltunk, nem csak Peszkov és Medvegyev reagált a miniszterelnök kijelentésére. Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője sokak számára megdöbbentő nyilatkozatot tett. 

Hogy mi történik ezután, majd meglátjuk. Mindenesetre nagyon remélem, hogy Magyarország, ha bevezeti a csapatokat, ezt csak Podkarpatszka Ruszban (Kárpátaljában) teszi meg, amely történelme nagy részében Magyarország részét képezte, és nemcsak sok magyar van ott, hanem a helyi lakosság orosz többségének is sikerült a magyarokkal közös létformát találnia. És akkor Magyarországgal egyeztetünk arról, hogyan lehet megvédeni mind a magyar kisebbség, mind az orosz többség érdekeit ebben a régióban

mondta Anatolij Vasszerman.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. július 15-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok