Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést: hózáporral és széllökésekkel indulhat a hét

2023. április 3., hétfő 06:16

Gomolyfelhős idő várható többórás napsütéssel, az ország középső részén jobban összeállhatnak a felhők. Késő délutánra utóbbi területet leszámítva csökken a felhőzet. Néhol előfordulhat zápor, esetleg hózápor. Az északi szél sokfelé megélénkül, megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon és a Bodrogközben viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 7 és 14 fok között valószínű.

Hétfőn kezdetben helyenként zápor, esetleg hózápor is kialakulhat. Napközben nyugaton és keleten számíthatunk több napsütésre, a középső tájakon több felhő lehet az égen – írja az Időkép. Itt egy összeáramlási zóna mentén záporok várhatóak, ez a zóna lassan nyugat felé tolódik. Élénk, erős, helyenként viharos lesz az északias szél. Hajnalban mínusz 3 és plusz 5,

NAPKÖZBEN 7 ÉS 14 FOK KÖZÖTTI ÉRTÉKEKET MÉRHETNEK A HŐMÉRŐK.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat első fokozatú, citromsárga figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére. Mint írják, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órás sebességet. A figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére hétfő éjfélig van érvényben. 

Hétfőn napközben a Nyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten viharossá (megközelítőleg 60-70 kilométer per órás sebesség) fokozódik az északias szél, de a Bodrogközben a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órás sebességet.

Hózáporok nehezíthetik a közlekedést

A közlekedésmeteorológia előrejelzése szerint hétfőn kezdetben délen, délkeleten, délután, kora este helyenként a középső országrészben fordulhatnak elő kisebb esőtől, záporoktól, néhol hózáporoktól vizes, csúszós útszakaszok.

Az északi szelet a középső tájakon élénk, máshol erős, északkeleten és a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik, ezek pedig jelentős mértékben csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

Arról, hogy a következő napokban milyen idő várható, itt írtunk részletesen. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok