Index Vakbarát Hírportál

A kormánybiztos szerint hatalmas sikert arat a Magyar falu program

2023. április 3., hétfő 18:47

Gyopáros Alpár hétfőn közölte: minden magyarországi falu előrelépett a Magyar falu program segítségével. A kormánybiztos arról is beszélt, hogy csaknem nyolcmilliárd forint működési támogatást nyújt 2806, falusi kisboltot üzemeltető vállalkozásnak a kormány.

Minden magyarországi falu kedvezményezettje a Magyar falu programnak, és előrelépett annak segítségével – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn a Pest vármegyei Jászkarajenőn.

Gyopáros Alpár a program részeként elkészült fejlesztések ünnepélyes átadásán elmondta: a Pest vármegyei 12-es számú választókerületben is meghaladja az 5 milliárd forintot a Magyar falu programból érkezett támogatások összege.

Hozzátette: a választókerületbe tartozó Jászkarajenő a programban több mint 370 millió forint fejlesztési forráshoz jutott hozzá az elmúlt négy évben.

A falusi kisboltoknak is jár a támogatás

Hétfőn Budapesten arról is beszélt a kormánybiztos, hogy csaknem nyolcmilliárd forint működési támogatást nyújt 2806, falusi kisboltot üzemeltető vállalkozásnak a kormány a Magyar falu programban.

A tenderen valamennyi, érvényes pályázatot benyújtó vállalkozás nyert, átlagosan 2,9 millió forintot költhetnek rezsire, bérleti díjra vagy bérre

– közölte Gyopáros Alpár. Hozzátette: a nyertesek névsora megtalálható a Magyar falu program, illetve a kormány honlapján. A politikus emlékeztetett arra, hogy a program indulása, 2019 óta már több mint ezermilliárd forintot költött az állam a kistelepülések fejlesztésére.

Elmondta: a támogatásokat az önkormányzatok mellett civil szervezetek és egyházközségek is igényelhették. A falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény) keretéből 40 ezer család kapott támogatást. A falusi útalapból 3 ezer kilométernyi, falvakat összekötő mellékutat újítottak fel, illetve már 2021-ben pályázatot hirdettek a kisboltok fejlesztésére is.

Az 50 milliárd forintot akkor a kisboltoknak otthont adó épületek felújítására, illetve eszközök, például hűtőpultok, pénztárgépek vásárlására használhatták fel az üzemeltetők. A támogatások célja, hogy növeljék a kistelepülések vonzerejét, ennek alapvető eleme egy működő kisbolt – mondta Gyopáros Alpár az MTI beszámolója szerint.

Rovatok