Index Vakbarát Hírportál

Nem várt támogatással segíti Ukrajnát Magyarország

2023. április 4., kedd 06:25

Ukrajnának ajándékoztak olyan autóbuszokat, amelyek korábban Veszprémben teljesítettek szolgálatot. A magyarlakta régiók eredeti autóbuszait az ukrán kormányzat elvitte a háborús övezetbe.

Összesen 14 darab autóbuszt ajándékoz a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. Ukrajnának az egykori, tavaly januárban feleslegessé vált flottájából. A magyarbusz.info értesülése szerint a buszokat Kárpátalja legnagyobb településén, Ungváron adták át vasárnap.

A portál szerint az alacsony padlós, légkondicionált járművek 2003 és 2006 közötti évjáratúak, veszprémi pályafutásuk előtt egy hamburgi eredetű példányt leszámítva Svájcban (Lugano, Luzern, Zürich) szolgáltak.

A buszok a tervek szerint kárpátaljai városokba és térségekbe kerülnek, ahol főként iskolabuszként és más, önkormányzati feladatokat ellátó járművekként számítanak rájuk. A portál arról is említést tesz, hogy a magyarlakta régiók eredeti autóbuszait az ukrán kormányzat elvitte az ország keleti felébe, hogy a katonai logisztikát támogatva segítsék velük a háborús műveleteket.

(Borítókép: Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b2) beszél az adományok átadásán Ungváron, 2023. április 2-án. Fotó: Nemes János / MTI)

Rovatok