Index Vakbarát Hírportál

Intim felvételeket készített vendégeiről egy szállásadó a Balatonon

2023. április 4., kedd 09:43

Intim szituációban készített felvételeket a vendégeiről egy balatoni szállásadó, aki emiatt súlyos pénzbüntetést is kapott nemrég.

Az esetről a likebalaton.hu számolt be, amely szerint a balatoni szállásadó két, egymástól elkülöníthető kamerarendszert üzemeltetett a helyszínen. Az első kamerarendszer fix analóg kamerákból állt, amelyek csak élőképet közvetítettek, a második pedig IP-kamerákból, amelyek képet és hangot is rögzítettek.

Az analóg rendszer kamerái a parkolót, valamint a kaputól a szálláshely bejáratáig terjedő sávot figyelték meg, míg az IP-kamerák a recepciót, az étkezőt, a belső udvart, valamint az épület teraszán elhelyezett jakuzzit. A kamerák mozgásra aktiválódtak, és kezdték meg a rögzítést. A jakuzzit figyelő kamera olyan módon volt beállítva, hogy alkalmas volt a szomszédos ingatlanon tartózkodó személyek megfigyelésére is.

AZ ÜZEMELTETŐ A SZEMÉLY- ÉS VAGYONVÉDELEMRE HIVATKOZOTT, MIKOR ELJÁRÁS INDULT ELLENE EMIATT. 

Az egyik rendszer jogszerűen működött, a másik nem 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az analóg kamerarendszer útján megvalósuló adatkezelést jogszerűnek találta, mivel a kamerák látószögébe kizárólag az ingatlan olyan részei estek bele, ahol a szállóvendégek csak áthaladnak, illetve ahol ténylegesen alkalmasak vagyonvédelmi célok betöltésére.

Ráadásul a kamerák az utcafrontról is láthatóak, így visszatartó erővel is bírnak az ingatlan területére való illetéktelen behatolással, illetve egyéb vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével szemben. A NAIH álláspontja szerint azáltal, hogy a rendszer csak élőképet közvetít, az érintettek magánszférájába való beavatkozásnak csak kisebb foka valósult meg.

Ezzel szemben a másik kamerarendszer üzemeltetésével súlyos jogsértést követett el a szállásadó.

A NAIH megállapította, hogy az IP-kamerákból álló kamerarendszer útján történő hangrögzítés jogellenes, mivel az adatkezelés az elérni kívánt céllal nem arányos, és annak szükségességét az adatkezelő az eljárásban nem igazolta. Mint írták, a hangrögzítés nem tekinthető általánosan bevett gyakorlatnak vagyonvédelmi kamerás megfigyelések esetében, így az érintettek tájékoztatás hiányában nem is számíthattak arra, hogy a kamerák a képmásuk mellett a hangjukat, a beszélgetéseiket is rögzítik.

A hatóság az étkezőben elhelyezett kamera vonatkozásában megállapította, hogy az adatkezelés az elérni kívánt céllal nem arányos, és a vendégek várakozásaival ellentétes az, ha őket pihenés, étkezés közben figyelik meg. A jakuzzit és a belső udvart figyelő kamera vonatkozásában ugyanezt hangsúlyozta a hatóság.

Hozzátették: a rendelkezésükre álló kamerafelvételekből az is kiderült, hogy 

az érintettek sem voltak tisztában azzal, hogy őket a jakuzzi használata közben kamerával megfigyelik, és hogy felvétel készül róluk intim szituációban.

A recepciós pult feletti kamera útján megvalósuló adatkezelés szükségességét a hatóság elfogadta, tekintettel arra, hogy a felvételek alapján ténylegesen történik ott készpénzforgalom, illetve a pénzkazetta is a kamera látószögébe eső szekrényben került elhelyezésre.

Hárommilliós bírságot kapott

A hatóság a fentiek mellett megállapította, hogy az adatkezelő nem nyújtott átlátható, könnyen hozzáférhető tájékoztatást az érintetteknek a kamerarendszer útján megvalósuló adatkezelésről, illetve a közölt információk tévesek, félrevezetőek voltak.

Mindezek alapján elrendelték az étkezőben elhelyezett, illetve a belső udvarra és a jakuzzira irányuló kamerák leszerelését, eltiltották az adatkezelőt a további jogsértéstől, valamint hárommillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezték őt – közölte a likebalaton.hu.

Rovatok