Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Gyurcsány Ferenc elmondta, gondoskodik róla, hogy én legyek a felelős a választásért

2023. április 4., kedd 20:57

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere egy interjúban elmondta: szerinte nem az ő személye, hanem a kormánypártok túlsúlya miatt nem volt sikeres a 2022-es választás. Arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc már januárban azt mondta neki: „El fogjuk veszíteni ezt a választást, és gondoskodik [róla], hogy én legyek a felelős.”

Márki-Zay Péter azzal kezdte, hogy nem lehetett volna egy ilyen rendszerben egyik pártnak sem nyernie, még ha nincs összefogás, akkor sem.

Ha valaki el tudja hinni azt, hogyha most a civilek nélkül, a jobboldaliak nélkül csak baloldali pártok vagy ne adj isten, egyetlen baloldali párt majd jobb eredményt fog elérni, szerintem az vagy abszolút ostoba, vagy – ami rosszabb természetesen, hogy – ezt a rendszert akarja életben tartani

– fogalmazott Hódmezővásárhely polgármestere.

Azt is elmondta, hogy nem volt annyi plakátfelület, médiamegjelenés, amennyi volt a kormánypártoknak a választások idején, ez pedig befolyásolta a választási eredményt is. 

Azonban ha az ő „orra alá mikrofont dugtak”, mindig megszólalt, olyan lehetett, hogy nem ért rá éppen egy műsorba elmenni, de szándékosan ezeket nem hagyta ki még a kormányhoz közeli lapok esetében sem.

Ezt követően szóba kerültek a kampánypénzek is, amelyek az Egyesült Államokból érkeztek.

Az egyesült ellenzék kampánya idején támogatták az MMM-et, nem függetlenül attól, hogy volt egy országgyűlési választás

– mondta a pestisracok.hu-nak Márki-Zay Péter, akivel az Action for Democracy közölte, hogy nem támogatják tovább mozgalmát. Mint mondta, biztosítottnak érzi, hogy amerikai magyarok adták az adományokat. 

Azt állította, hogy már januárban feltűnt neki, hogy nem támogatja az ellenzék. Ezt érzékelte, amikor Gyurcsány közölte vele, hogy nem nyernek, ez pedig az ő hibája lesz.

Januárban Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott nekem, hogy el fogjuk veszíteni ezt a választást, és gondoskodik [róla], hogy én legyek a felelős

– fogalmazott a lapnak.

Az önkormányzati választáson nem tudja elképzelni, hogy a DK színeiben induló jelölttel közösen induljon, és egyelőre a 2026-os indulásról sem döntött.

Nem szeretné, ha a pártokról szólna az önkormányzati választás

Korábban az Indexnek adott interjújában Márki-Zay Péter még arról beszélt: a vásárhelyiek többsége továbbra is mellette áll, de a választáson az lesz majd fontos, hogy hányan mennek el szavazni.

Nem látom, hogy a vásárhelyiek tömegével átálltak volna a Fideszhez. Annak idején, 2019-ben 57:43 százalékra hoztuk Hódmezővásárhelyet. Ehhez az kellett, hogy nálunk az országos átlagnál sokkal-sokkal magasabb, 65 százalékos részvétel volt. Ha az országos átlag lett volna a részvétel, akkor valószínűleg a Fidesz nyer. Úgyhogy számunkra a legnagyobb veszély a lejáratókampány, amivel mindennap meg kell küzdeni. Folyamatos a bombázás, a hazudozás, a támadás ellenünk, és mindez a vásárhelyiek kedvét is elveszi a közélettől. Felhagynak a politizálással, és elmennek külföldre. Öt év után azt látom, hogy az emberek újra félnek. Van olyan aktivistánk, aki azt mondja, hogy a fia most egy Lázár Jánoshoz tartozó területen dolgozik beosztottként, és a fia megmondta neki: semmi kritikusat nem kommentelhet a Facebookon

– mondta a polgármester.

Kijelentette továbbá: új pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt nem fog indulni a 2024-es önkormányzati választásokon, csupán az EP-választáson méretteti meg magát. Ennek oka, hogy szerinte most a lokálpatrióta, helyi közösségeknek van a legnagyobb esélyük a győzelemre. 

Rovatok