Index Vakbarát Hírportál

Kihalás szélén álló papagájfaj tagjait lehet megtekinteni Debrecenben

2023. április 4., kedd 18:53

Két rendkívül ritka kéktorkú arával gyarapodott az idén 65 éves debreceni állatkert; a papagájok a szegedi vadasparkból, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe.

A fiatal, alig másfél éves tojók már birtokba vették otthonukat a papagájröpdesoron, ahol a látogatók is megtekinthetik őket – közölte Nagy Gergely Sándor, a park igazgatója az MTI-vel.

Magyarországon a kéktorkú ara igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni példányokon kívül csak szegedi szüleikkel találkozhat a nagyközönség.

A Bolívia északi részének trópusi és szubtrópusi esőerdeiben honos kéktorkú ara (Ara glaucogularis) közeli rokona a jól ismert kék-sárga arának, amelytől legkönnyebben a torkán lévő jellegzetes folt alapján különböztethető meg.

Legfőbb táplálékát különböző pálmafajok termései alkotják, de előszeretettel fogyaszt gyümölcsöket, magvakat, bogyókat és virágokat is. Monogám párokban él, fészkét rendszerint pálmafák törzsébe rakja. A tojásokon csak a tojó kotlik, miközben a hím eteti őt. A fiókákat a szülők már közösen gondozzák.

Nagyon kevesen vannak

Az élőhelyéül szolgáló erdők irtása és az illegális állatkereskedelem miatt már csak 200-300 példány él a természetben, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe is.

A XIX. század végén kipusztult kubai ara után a kéktorkú lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről, ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogram – írta a szakember.

Rovatok