Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a TEK a lövöldözésre készülő miskolci fiatal ügyében

2023. április 4., kedd 06:30

A hatóságok és a szülők szövetségének fontosságát hangsúlyozta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn. Hajdu János azt mondta, így lehetne kiszűrni azokat a fiatalokat, akik lövöldözésre készülnek.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a napokban finn információk alapján azonosítottak és elfogtak egy 17 éves miskolci fiút, aki chatfórumokon osztotta meg többekkel azon tervét, hogy valamelyik általános iskolába fegyverrel ront be, és többeket lelő.

Hajdu János azt mondta, az ilyen cselekményekre készülő fiatalok meglehetősen zárkózottak, akik a szobájukba húzódva akár egész hétvégén különböző internetes portálokon kommunikálnak.

Ezek a gyerekek veszélyben vannak. Problémáikat a rendvédelmi szervek egyedül nem tudják megoldani, ez a szülők, az iskola, a környezet együttes feladata. Velük kell a hatóságoknak partnerséget, védőhálót, jelzőrendszert kialakítani

– hangsúlyozta.

A főigazgató azt mondta, hogy szeretnék elérni a legtávolabbi falvakat is. Az ilyen deviáns fiatalokat meg kell próbálni helyes útra téríteni – hangoztatta, hozzátéve, a TEK csak végső esetben tud beavatkozni, amikor már büntetőeljárás lesz az ügy kimenetele.

Legalább ötven gyerekkel akart végezni

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a 17 éves miskolci fiú tervéről megdöbbentő részletek derültek ki. Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője elmondta, a fiú a bejegyzésekben azt írta, számára az iskolai lövöldözésre a legalkalmasabb hely a volt általános iskolája, hiszen közel van a lakóhelyéhez, könnyen elérheti, az iskolaépületben pedig a belső teret ismeri, tudja, hogyan kell ott közlekedni.

AZT IS LEÍRTA, HOGY AMENNYIBEN A GONDNOK ELLENSZEGÜLNE, ÉS MEG AKARNÁ AKADÁLYOZNI A BEJUTÁSÁT, AKKOR FEGYVERT HASZNÁLNA ELLENE.

„Hétéves gyerekeket akart megtámadni, mert azokkal könnyebb, mint a kamasz tanulókkal, hiszen nem állnak úgy ellen. Az osztálytermekről is tudta, hogy általában 20-25 fősek, ezért akart legalább két osztályterembe bemenni, mert akkor akár 50 diákkal szemben is használhatna fegyvert, ennyi életet kiolthatna” – osztotta meg a részleteket Jogg Zsolt.

A szóvivő hozzátette, az volt a terv, ha a fiú befejezi a cselekményt, akkor magával is végez, de ha nem lett volna elég bátorsága, akkor a rendőrökre lőtt volna. Azt is kitervelte, milyen ruhát visel majd, és részletezte, melyik fegyver lenne a legmegfelelőbb. A fiú kifejtette továbbá, hogy szuicid hajlamai vannak, írt öngyilkossági kísérletekről, hogy nincs jövőképe, szociális fóbiája van, nem tud dolgozni, iskolába járni sem, és nem várt semmit az élettől.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 80-20-55-20 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-00-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között.

Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/

Rovatok