Index Vakbarát Hírportál

Elpusztult Sween, gyászol a Fővárosi Állat- és Növénykert

2023. április 5., szerda 18:50

Elpusztult a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik borjúfókája, aki 1993 óta volt az állatkert lakója. A borjúfóka nagyon szép kort ért meg, 31 éves volt. Az állatkert kijelentette: rajongói és az állatkerti dolgozók emlékeiben tovább él Sween.

A Fővárosi Állat- és Növénykert megjegyezte: bár az állatkerti állatok rendszerint lényegesen tovább élnek, mint vadonbeli fajtársaik, az ő életük sem tart a végtelenségig, így néha rossz hírekkel is kell szolgálniuk, nemcsak a jókkal, amikor egy állat megszületik náluk. 

Vénséges borjúfókánk 1993 óta volt az állatkert lakója. 31 évével tekintélyes kort ért meg, még féltestvérét is túlélte. Ma itt hagyta az árnyékvilágot, de rajongói és az állatkerti dolgozók emlékeiben tovább él

– közölte az állatkert.

A Sween nevet viselő, hajlott korú borjúfóka 1992-ben látta meg a napvilágot a Zürichi Állatkertben, ahonnan 1993 augusztusában érkezett féltestvérével, Sörennel Budapestre, ahol a pingvinekkel élt társbérletben.

A két fiatal borjúfóka budapesti bemutatkozását nagy figyelem övezte, ugyanis akkoriban néhány éve már egyáltalán nem voltak fókák az állatkertben, kifejezetten ezt a fajt, a borjúfókát pedig a második világháború óta nem láthatta a közönség.

Az azóta eltelt negyedszázadban borjúfókáink a közönség kedvenceivé lettek. Az idő azonban igencsak eljárt felettük, hiszen egy „borjúfókaöltő” csak kivételes esetben haladja meg a 25-30 évet. A két idős állat közül Sörentől 2021-ben kellett búcsút vennünk, Sween azonban közel másfél évvel még féltestvérét is túlélte. Állapota azonban mostanában egyre rosszabb lett, s mivel már nem volt mód segíteni rajta, az állatorvosi csapat az elaltatása mellett döntött

– közölték.

Rovatok