Index Vakbarát Hírportál

Jelentős havazás várható több vármegyében is, figyelmeztet a Magyar Közút

2023. április 5., szerda 13:33

A friss időjárási előrejelzési modellek szerint az iskolai szünet első napján, csütörtökön több vármegyében is 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat, van, ahol ennek duplája sem kizárt. A Magyar Közút az előrejelzések alapján az érintett térségekben újra csatasorba állította hókotróit.

A korábbi időjárás-előrejelzések szerint a hét második felében erősen felhős és borult égboltra, több helyen akár csapadékra is lehetett számolni, amelynek formája eső, havas eső, havazás egyaránt lehet. 

Akár tíz centiméteres is lehet a hótakaró

A legfrissebb előrejelzési modellek alapján a tavaszi iskolai szünet első napján, csütörtök délutántól Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyék síkvidéki területein 5 centimétert is meghaladó friss hó hullhat, sőt a Zempléni-hegységben akár ennek duplája is leeshet. 

A havazás ráadásul egészen péntekig át is húzódhat.

Bevetik a hókotrókat

A Magyar Közút az előrejelzések alapján az érintett térségekben újra csatasorba állította a téli munkák alkalmával bevethető gépeit, így a következő napokban 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan végzik majd a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

A közútkezelő külön felhívja a közlekedők figyelmét, hogy még a szokásosnál is óvatosabban és nagyobb körültekintéssel közlekedjenek a havazásban érintett vármegyékben, mivel a legtöbben már nyári gumira váltottak, amelyek tapadása teljesen más a télies időjárási viszonyok mellett. Ezért érdemes a megszokottnál is nagyobb követési távolságot tartania az autósoknak, és mérsékelniük a sebességüket, hogy biztonságban elérjék úti céljukat.

Tekintettel a várható időjárási helyzetre, a szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy a következő napokban még indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, valamint az út- és látási viszonyokról a Magyar Közút Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu oldalon.

Pihenőre vonult a tavasz

Amint arról már beszámoltunk, kedd éjszaka több helyen fagypont alá csökkent a hőmérséklet. A Bakonyban, a Börzsönyben és a Mátrában volt a leghidegebb:

MÁTRASZENTLÁSZLÓN MÍNUSZ 7,2 FOKOT MÉRT a hőmérő.

A tavaszi fagyok nem bántak kegyesen a magyarországi gyümölcsterméssel sem. A március 15-én érkező, sarkvidéki eredetű hidegbetörés még nem okozott különösebb károkat, ekkor mindössze a kajszi néhány fajtája virágzott, azok is csak a Dél-Dunántúlon. Más kajszifajták és gyümölcsfajok még jócskán virágzás előtt álltak.

A második hidegbetöréskor, március 27-én már az egész országban virágzott a kajszi- és az őszibarack, délen már a szilva és a cseresznye is. A többi gyümölcsfaj régiótól és fajtól függően 1-3 hétre volt a virágzás kezdetétől. Ahol mínusz 1-2 Celsius-foknál nem volt hidegebb, ott a virágzás előtt álló kultúrák nem, a virágzók pedig alig károsodtak.

A mínusz 3-4 Celsius-fokos lehűlések viszont már több tízszázaléknyi virágkárt okoztak a virágzó vagy pár nappal a virágzás előtt álló kultúrákban, különösen a kajsziban, az őszibarackban és a cseresznyében.

(Borítókép: Havas táj Kékestetőn 2023. január 16-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok