Index Vakbarát Hírportál

Hadházy Ákos kiposztolta annak a rendőrnek a fotóját, aki állítása szerint felrúgta őt

2023. április 6., csütörtök 13:33

Egy Facebook-posztban tette közzé a független parlamenti képviselő annak a rendőrnek a képét és nevét, aki szerinte elsodorta a lábát a Karmelita kolostornál a kordonok visszaépítése közben. A politikus valószínűleg feljelentést tesz majd az ügyben, de adatvédelmi szempontból az ő lépése is aggályos lehet.

Még nem tudni, hogy feljelentést tesz-e, de addig is egy Facebook-bejegyzésben osztotta meg Hadházy Ákos annak a rendőrnek a nevét és képét, aki állítása szerint kirúgta a lábát a szerdai kordonbontáson. A független országgyűlési képviselő a posztban arcátlansággal vádolja a készenlétist:

Zoltán tegnap sunyi módon odalépett hozzám, mikor megpróbáltuk megakadályozni a Várszínházat és annak urát védő kordon visszaépítését, és szándékosan, erővel elsodorta az előttem álló kőre kitámasztott lábamat. Ezután többször a már a földön támaszkodó lábamat is. Tette ezt úgy, hogy közben fennhangon és szemtelenül óbégatott, hogy ne rugdossam. Miután újra és újra támaszt találtam, ő újra elsodorta a lábamat, és hivatalos személy elleni erőszakra panaszkodott.

Hadházy megemlíti bejegyzése végén, hogy valószínűleg feljelentést teszt majd az ügyben. 

Meghaladhatta a véleménynyilvánítás szabadságát 

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnöke szerint problémás lehet, hogy ehhez a módszerhez nyúlt Hadházy.

Véleményem szerint a képviselő ezzel a tettével egyfajta retorziót alkalmazott a rendőrrel szemben, szégyentáblára helyezte őt, miközben panasszal nem élt. Ezzel szerintem meghaladta a véleménynyilvánítás szabadságát, de ezt bíróságnak kell megállapítania.

A 2006 után megszületett alkotmánybírósági határozat kimondta, hogy a rendőrök neve, beosztása, kitüntetése nyilvános, és a közügyek szabad vitatása miatt a rendőr arca is mutatható. A fegyveres testületre vonatkozó szabályok adatvédelmi szempontból mégis hiányosak, mivel nem lettek összefésülve az Alkotmánybíróság határozatával.

Szerettük volna megtudni, hogy reagál-e a rendőrség a képviselő bejegyzésére, de megkeresésünkre az ORFK közölte, hogy az eddigieken túl további tájékoztatást nem áll módjában adni.

Harmadjára bontottak kordont

Szerda reggel harmadik alkalommal bontottak kordont momentumos politikusok és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az akcióval a sajtó képviselői közelebb jutottak a kormányülésre siető miniszterekhez, államtitkárokhoz. 

Az eseményről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Az esemény végén a rendőrök sorfalat álltak, kiszorítva ezzel az ellenzéki politikusokat és a sajtó képviselőit az épület elől, majd munkások elkezdték visszaépíteni a kordont. Akkor kezdődött a dulakodás a készenléti rendőrökkel, Hadházy Ákos pedig egy olyan képet osztott meg magáról, amelyen látszik, hogy az arca véres.

A demonstráció után a rendőrségnél érdeklődtünk, hogy indult-e eljárás vagy vizsgálat a kordonbontáson történtek miatt. Megkeresésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság közölte:

A Készenléti Rendőrség és a BRFK munkatársai a Karmelita kolostor előtti területen – ahol több személy lebontotta az építési kordont – hat személyt igazoltattak, hatan pedig felmutatták az országgyűlési képviselői igazolványukat. Egy fővel szemben testi kényszert alkalmaztak. A helyszínről a rendőrök senkit nem állítottak elő. Az érintett személyek a rendőri intézkedés ellen nem éltek panasszal. Az intézkedés és ez eset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Rovatok