Index Vakbarát Hírportál

Viharos széllökésekkel érkezik a havazás

2023. április 6., csütörtök 06:10

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég. Akár több helyen is lehet csapadék, amelynek formája eső, havas eső, havazás egyaránt lehet.

Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős, helyenként viharos lökések kísérik. Hajnalban mínusz 3, plusz 3 fok várható, délután 3 és 10 fok közötti hőmérséklet valószínű.

Csütörtökön kelet, északkelet felől érkezik erős felhőzet, naposabb időszakok a Dunántúlon lehetnek.

Az ország keleti-északkeleti harmadán eső, havas eső, havazás egyaránt kialakulhat.

Az északi-északnyugati szelet sokfelé kísérhetik élénk, erős lökések. Hajnalban –7 és 0, napközben északkeleten 2 és 5, az ország többi részén 6 és 12 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Csütörtökön reggel északkelet felől egy tőlünk keletre elhelyezkedő ciklon csapadékzónája éri el az országot, melynek hatására az északkeleti országrészben változó intenzitású havazás valószínű egészen péntek reggelig – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében, illetve Hajdú-Bihar megye északkeleti részén, valamint a Bodrogközben több cm-es, akár síkvidéken is 5 cm-t meghaladó friss, olvadozó hóréteg összejöhet péntek reggelig.

A Zempléni-hegységben 10 centimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Orvosmeteorológia

Kettős fronti hatás lesz érezhető, így fejfájás, migrén, vérnyomásproblémák, keringési panaszok, alvászavar, dekoncentráltság, tompaság egyaránt jelentkezhet.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Az idősek és a keringési panaszokkal küzdők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést, valamint a stresszt.

A fagyos reggeli órákban felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, napközben pedig gyulladásos jellegű ízületi problémák is jelentkezhetnek. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, a felhősebb idő lehangoltságot okozhat – írja az Időkép.

Figyeljünk az utakon

Mivel az ország több részén is eső, havas eső, havazás egyaránt kialakulhat, így ezeken a tájakon vizes, csúszós, a havazással érintett tájakon síkos, akár latyakos, hókásás, havas utakkal is találkozhatnak a közlekedők.

Az északi-északnyugati szelet sokfelé kísérhetik élénk, erős lökések, melyek csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok