Index Vakbarát Hírportál

Az EU-átlagnál is magasabb a tojás ára Magyarországon

2023. április 6., csütörtök 06:12

Több mint kétszer annyit kell fizetnünk érte, mint 2022 első negyedévében. Az átlagos évi tojásfogyasztás 236 darab/fő, Magyarország önellátottsága 80-85 százalékos.

Az Agrár Közgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 66,16 forint/darab volt 2023 első tizenkét hetében, ami 105,5 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát.

A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 74,29 forint/darab (+117,9 százalék) volt ugyanekkor.

Az elmúlt év őszén volt, hogy heti 20 forinttal emelkedett a tojás ára a magyar piacon. Az aszály, a háború és a forintgyengülés sem tett jót a fogyasztói árnak. 

A Baromfi Termék Tanács (BTT) korábbi előrejelzése szerint a jelenlegi körülmények között 150 forint is lehet az új átlagára a tojásnak. 

Az átlagos évi tojásfogyasztás 236 darab/fő, húsvétkor és karácsonykor hagyományosan jóval több tojás fogy. A magyarországi tojásfogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab, átlagosan 236 darab/fő/év.

Az év közben szokásos keresletet ki tudják elégíteni a hazai tojástermelők, de a tojáspiacra jellemző két csúcsidőszakban – karácsonykor, illetve húsvétkor – minden évben behozatalra is szükség van

– olvasható a BTT oldalán. Az Európai Unió hosszú ideje önellátó tojásból, hazánk önellátottsága 80-85 százalékos.

Leghatékonyabban és legkisebb költséggel a ketreces tartásban lehet előállítani az étkezési tojást, a mélyalmos tartásban ennél 15-20 százalékkal, a szabad tartásban 40-50 százalékkal magasabbak a költségek, a biotartásban pedig a ketrecesnek mintegy duplája.

Rovatok