Index Vakbarát Hírportál

Zsidó vacsorán vett részt Gyöngyösi Márton

2023. április 7., péntek 14:28

Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke és EP-képviselője is részt vett a David Pressman amerikai nagykövet által szervezett szédervacsorán. A pészah a zsidó húsvét ünnepe, amikor a zsidó nép az egyiptomi rabszolgaságból való kimenekülést ünnepli nyolc napon át, amelynek első estéje a szédereste. Erre az alkalomra kapott meghívást többek között Gyöngyösi Márton is.

Az amerikai nagykövet is megosztott fotókat a nagykövetség Facebook-oldalán, ahol más híres magyar személyek is láthatók.

Csodálatos széderestet tartottunk, amelyen különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokkal közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén. Boldog peszahot!

– fogalmazott David Pressman nagykövet.

Gyöngyösi Márton az estével kapcsolatban azt mondta, örömmel fogadta el a meghívást, ugyanis

nincs annál meghatóbb és meghittebb élmény egy konzervatív európai számára, mint amikor a zsidó-keresztény kultúrkör valamely vallási közösségének tagjai együtt élik meg élő kapcsolatukat Istennel, vallják meg hitüket Istenük és közösségük előtt. Örülök, hogy részt vehettem a vacsorán, a közös ünnepen és a szabadságról ott kialakult és folytatott eszmecserén

– írta bejegyzésében.

Korábban nem biztos, hogy elfogadta volna a meghívást

Még 2012-ben Gyöngyösi Márton azért szólalt fel az Országgyűlésben, mert szerette volna, ha készül egy lista azokról a zsidókról, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországon.

A gázai konfliktus kapcsán itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak

– fogalmazott.

Majd később Vona Gáborra hárította a felelősséget szavaival kapcsolatban, mert állítása szerint ő csak felelőtlenül elvállalt egy feladatot.

Gyöngyösi Márton egyébként nemrég az Indexnek adott interjújában azt mondta, nem tudja, indul-e majd a 2024-es EP-választáson, de oroszlánként fog küzdeni az európai parlamenti pozíciókért.

Rovatok