Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe kerülhet, aki az utcára teszi a húsvétra ajándékba kapott állatot

2023. április 7., péntek 13:05

Akár börtönbüntetést is kaphat, aki az utcára teszi a húsvéti ajándékként kapott állatot – mondta egy szakértő.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy ők a tudatos vásárlást tartják fontosnak, mivel azt tapasztalják, hogy az élő ajándékok az „ünnepi csillogás” után a szürke hétköznapokban teherként vannak jelen a családoknál.

Ahhoz, hogy az állatokat a tulajdonosaik megfelelően tartsák, hely, anyagi fedezet és szabadidő is kell. Ha a háromból valamelyik nincs meg, akkor az állattartás felesleges.

Emellett az is fontos, hogy informálják azt, akinek élő állatot vesznek ajándékba, hogy felkészülhessen

– fogalmazott, hozzátéve: az ajándékozónak gondolnia kell arra, hogy egy nyúl akár 5-10 évig is élhet, és gazdájának addig kell gondoskodnia róla.

Börtön járhat annak, aki utcára teszi az állatot

Seres Zoltán elmondta, hogy ha gazdái úgy gondolják, hogy már nem tudják tovább tartani az állatot, és az utcára dobják, akkor bűncselekményt követnek el, és akár börtönnel is sújthatók.

A szakértő azt javasolja, hogy ha mégsem tudjuk megfelelően ellátni a húsvétra vett állatot, akkor próbáljuk meg visszavinni oda, ahol vásároltuk. Emellett fel lehet keresni egy állatvédő szervezetet, ahol be tudják fogadni azokat.

A mi állatvédő egyesületünk is segít, ha már nem tudják az emberek hova vinni az állatokat. Még húsvét előtt talán van lehetőség arra, hogy átgondoljuk az élő állat vásárlását, és ha lehet, akkor kerüljük el

közölte a műsorban Seres Zoltán.

Rovatok