Index Vakbarát Hírportál

Húszéves rekord dőlt meg: soha nem volt még ennyire hideg április 6-án, mint idén

2023. április 7., péntek 15:15

Megdőlt a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet húszéves rekordja csütörtökön Kékestetőn.

Az áprilisi télies idő új rekordot hozott. Április 6-án Kékestetőn mínusz 2 Celsius-foknál nem emelkedett magasabbra a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legalacsonyabb maximum-hőmérséklet rekordja – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken honlapján.

Megjegyezték: az eddigi rekord húsz évig élt, és szintén Kékestetőn mérték, 2003-ban ezen a napon mínusz 1,9 Celsius-fok volt a maximum-hőmérséklet.

Visszatért a tél

Mint megírtuk, a hét második felében kiterjedt csapadéktömb érte el az északkeleti országrészt, ami a fölénk áramló hideg levegővel együtt kiadós havazást eredményezett a Debrecen–Tiszaújváros-vonaltól északkeletre. Sok helyen 10-15 centiméteres volt a hótakaró.

Pénteken északkelet felől sokfelé kialakulhat eső, helyenként havas eső, kezdetben északon és északkeleten havazás is. Legkésőbb a délnyugati tájakra érkezik meg a csapadék.

A Dunántúlon és a középső tájakon többfelé élénk, erős lehet az északnyugati szél. Napközben 2 és 12 Celsius-fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb, nyugaton, délnyugaton a magasabb értékeket.

A télies időjárás ráadásul várhatóan még pár napig kitartSzombaton a felhős, borongós időben többfelé várható eső, zápor, de kezdetben északon és északkeleten havas eső, illetve hószállingózás is előfordulhat. Csak néhol lehet élénk a szél. Reggel mínusz 3 és 4, délután 6 és 11 Celsius-fok között alakulhat a hőmérséklet.

Vasárnap gyakran takarhatják felhők a napot, és helyenként kisebb eső, zápor is kialakulhat. Nyugaton élénk lehet az északias szél. Enyhül az idő, napközben már 9–15 Celsius-fokot mutathatnak a hőmérők.

Rovatok