Index Vakbarát Hírportál

Óriási pontyok akadtak horogra a Balatonnál

2023. április 8., szombat 16:48

A kedvezőtlen időjárás sem szegheti kedvét a horgászoknak, különösen akkor, ha óriási pontyok akadnak horogra. A Balatonból az elmúlt napokban két hatalmas példányt is sikerült kifogniuk a kitartó horgászoknak.

Az elmúlt napok legnagyobb hala Balatonszepezden akadt horogra. A 22,7 kilogrammos, hibátlan óriási pontyot Hoffer Viktor szákolta meg – számoltak be a Balatoni Hal nevű közösségi oldalon.

Szoják Benedeket sem tartotta vissza a változékony időjárás. A fiatal horgász egy hetet töltött a Balaton északi partjának középső medencéjében, Ábrahámhegyen, és nem hiába. Beszámolója szerint rengeteg 15 kilogramm feletti pontyot merített,

a legnagyobb fogása pedig a 18 kilogrammot is meghaladta.

A horgász hozzátette, hogy a csalikat tekintve a fűszeres és az édes jellegű golyók egyaránt jól működtek, főként 30 milliméteres méretben.

A most kifogott óriási példányok azonban nyomába sem érhetnek Bütykösnek, a balatoni rekordpontynak. A nagyszerű tükröst 90 centiméter hosszal, 101 centiméteres kerülettel és 32,88 kilogrammos tömeggel fogták ki tavaly augusztusban. Az ország legnagyobb pontya azonban Púpos, amely a Baranya megyei Merenye Horgásztóban akadt horogra, és 45,13 kilogrammot nyomott. 

Csipes pontyokat telepítettek az ország egyik legnagyobb tavába

Mindeközben a Pecaverzum nevű oldal arról számolt be, hogy az ország ötödik legnagyobb tavába, a Szelidi-tóba darabonként 5-10 kilós, csippel megjelölt pontyokat telepítettek. 

A halakat (összesen 380 kilogrammnyi pontyot) még március 29-én helyezték a tóba. Mint írták: 

ez az első alkalom, hogy olyan halak kerültek a tóba, amelyeket azonosításra alkalmas csippel, nyomkövetővel láttak el.

A nagy testű halak telepítése és csippel való jelölése a szelidi-tavi horgászversenyeket szervező Györgye László ötlete és kezdeményezése. A hatalmas pontyokat és a csipeket a horgászverseny bevételéből finanszírozták.

A csipolvasó révén a halak mozgása is jól nyomon követhető lesz a vízben. Hogy mennyiben lesz más a csipes pontyokat horgászni, az április 23-án, vasárnap derülhet ki, akkor ugyanis a Dunapataji Horgász Egyesület megrendezi a hagyományos tavaszi horgászversenyét a tónál. 

Rovatok