Index Vakbarát Hírportál

Több mint 50 milliárd forintból épülhet új börtön Magyarországon

2023. április 9., vasárnap 08:03

Speciális mentesítés céljából, közbeszerzés nélkül, 50 milliárd forintból építheti meg Magyarország legújabb börtönét Csengeren a WHB-Építő nevű válllalat.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága 2022 februárjában mentesítette a közbeszerzés alól, így csak most, a Büntetés-végrehajtás szerződéseinek átvizsgálása után derült ki, hogy 2023-ban a győri WHB-Építővel 50,3 milliárdért leszerződtek a csengeri börtön építésére – számolt be a K-Monitor.

A korrupciófigyelő szervezet emlékeztetett, hogy a román határnál fekvő település régóta vár erre a munkahelyekkel is kecsegtető beruházásra, amire önkormányzatok pályázhattak.

A kormány még 2016-ban ígért nagyszabású börtönépítési programot a túlzsúfoltság enyhítésére, ám ez egyelőre még nem valósult meg, több beruházást pedig már végleg le is fújtak.

Nyilvános bejelentés még nem volt erről az új börtönről, így nem világos, hogy továbbra is egy 500 fős létesítményről van-e szó, vagy nagyobbról – bár az 50 milliárdos összeg az utóbbit valószínűsíti. 

Rovatok