Index Vakbarát Hírportál

Kövér László: Amint megadtuk a hozzájárulást, Finnország ellenünk fordult

2023. április 9., vasárnap 18:23

Az országgyűlés elnöke szerint miután a magyar parlament elfogta Finnország NATO-tagságát, a finnek azonnal hátba szúrták a kormányt. Kövér László úgy látja, hogy a finnek és a svédek csak ártanak a magyar nemzeti érdeknek, és hosszú út áll még előttük, hogy visszajussanak arra a kapcsolati szintre, ahol 10-15 évvel ezelőtt voltak Magyarországgal.

Kövér László szerint amint a magyar kormány megadta a hozzájárulást Finnország NATO-csatlakozásához, a finnek azonnal ellenük fordultak. A házelnök erről Bayer Zsolt Hír TV-s műsorában beszélt, amelynek nemrég jelent meg az előzetese.

444 által szemlézett beszámoló szerint Kövér Lászlónak az a problémája a finnekkel, hogy miután a magyar parlament jóváhagyta az északi ország NATO-hoz való csatlakozását, már másnap csatlakoztak ahhoz a perhez, amit az Európai Bizottság indított Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt. Az eljáráshoz már 15 uniós tagország: Ausztria, Belgium, Görögország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovénia, valamint az Európai Parlament is csatlakozott.

A házelnök arra is kitért, hogy Magyarországon annak idején volt népszavazás a NATO-csatlakozásról, míg „Svédországban és Finnországban elfelejtették erről is megkérdezni az embereket, hogy vajon szeretnének-e tényleg a NATO-hoz csatlakozni, vagy csak ez a politikai elitjük magánvéleménye”. 

A magyar képviselők tucatjával kaptak e-maileket Svédországból és Finnországból, hogy ne fogadják el a csatlakozást, mert szerintük a döntés mögött semmiféle demokratikus legitimáció nincsen

– fogalmazott ezzel kapcsolatban Kövér László.

„Mi azt látjuk, hogy két olyan ország kérte, illetve kéri a hozzájárulásunkat egy szövetségbe való felvételhez, aminek mi már tagjai vagyunk, ők meg még nem, akik a legminimálisabb tiszteletet sem tanúsították Magyarország, a magyar nép választásokon kifejezett akarata iránt” – tette hozzá a házelnök. 

Kövér László végül azt mondta: szerinte ez a két ország politikájával, nyilatkozataival mind a mai napig csak árt a magyar nemzeti érdeknek. Úgy vélte: hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a kapcsolat a két országgal oda jusson vissza, ahol 10-15 évvel ezelőtt volt.

Rovatok