Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentő adatok érkeztek a műtéti várólisták hosszáról

2023. április 11., kedd 15:02

Bár februárról márciusra nem emelkedett a műtétre várakozók száma, az összkép így sem fényes, mert még így is közel negyvenezren vannak azok, akik már jelentkeztek valamilyen ellátásra, de még nem kapták meg. A NEAK a listát vezető beavatkozásokról is tájékoztatást adott.

Valamivel kevesebb mint negyvenezer beteg várakozott márciusban műtétre a hazai kórházakban – közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a Napi.hu megkeresésére.

Mint írták: a kötelező várólistákon – ezek vezetését egyébként 13 beavatkozás esetében írja elő a törvény – 39 751 beteg volt előjegyezve műtéti ellátásra, a várakozók száma 2023 februárjához képest nem emelkedett. Ugyanakkor van egy másik beteglista is, amelyet a kapacitáshiány miatt vezetnek az intézmények, ezek között az ellátások között pedig további hatezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra.

A NEAK tájékoztatása szerint továbbra is szürkehályogműtétre várnak a legtöbben, összesen 12 800-an vannak azok, akik ilyen beavatkozásra jelentkeztek. A toplista második helyén 11 400 fővel a térdprotézisre várók vannak, míg a sorban a következő a csípőprotézis-műtétre várakozók csoportja, akik összesen 7400-an vannak.

A koronavírus-járvány kitörése előtt még az OECD-országok között is jól állt Magyarország a várólisták tekintetében. A járvány miatt azonban az ellátatlan betegek száma felhalmozódott, és a várólistákat még mostanra sem sikerült lefaragni. A várakozók száma alapján legalább tíz hónapnyi elektív ellátás hiányzik a rendszerből

– idézi a lap Pálosi Mihályt, a NEAK főosztályvezetőjét, aki ezekkel a sorokkal foglalta össze a helyzetet a Magyar Kórházszövetség februári konferenciáján.

Nem csak a járvány tehet róla

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója januárban lapunknak ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a várólisták hosszát nem lehet pusztán a járványra fogni.

„Nyilván érezzük még a pandémia hatását, de csak ezzel nem lehet magyarázni a várólisták hosszát. Részben adminisztrációs okok vezetnek azokhoz az esetenként valóban ijesztő számokhoz, amelyeket a sajtó előszeretettel felkap, de a várakozásban szerepet játszik a szakdolgozói hiány, a motivációvesztés és az adott orvoshoz való ragaszkodás ténye is” – mondta Ficzere Andrea.

Rovatok