Index Vakbarát Hírportál

Látványos fordulat állt be a nyaralók piacán

2023. április 11., kedd 10:26

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a nyaralópiacon is jelentősen csökkent a kereslet, de vannak kivételek, ilyen a Balaton és a Tisza-tó környéke – olvasható az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely a tavaszi szezon indulása apropóján ismerteti, hogy miként alakult az elmúlt időszakban a nyaralók iránti érdeklődés, mekkora kínálatra számíthatnak a vevőjelöltek, egyúttal bemutatja a legfrissebb kínálati árakat is.

A nyaralók iránti érdeklődés lényegében megfeleződött az idén az egy évvel korábbihoz képest, a visszaesés megegyezik a lakóingatlanoknál látható keresletcsökkenéssel. Az okok ugyanazok: a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt sokan kivárnak az esetleges nyaralóvásárlással – összegezte Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője, aki rámutatott arra is, hogy a balatoni, illetve a Tisza-tavi nyaralópiac ugyanakkor kivételt jelent, itt egyelőre csak 30 százalék körüli keresletcsökkenés látszik. 

Mennyiért kínálják a nyaralókat? 

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint április elején a Balaton északi partján – Veszprém vármegyében – lévő nyaralók átlagos négyzetméterára 970 ezer forint volt, bár ez 15 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten, januárhoz képest gyakorlatilag stagnálást jelent. A tó déli partján 1 millió forint felett van az átlagos négyzetméterár, ez 6 százalékos éves emelkedést tükröz, a januári szinttel pedig megegyezik.

A Velencei-tónál a gárdonyi és velencei nyaralókat 813 ezer forintos négyzetméterár jellemezte idén áprilisban, a tavaly áprilisi szintet ez mindössze 5 százalékkal haladja meg, és alig haladja meg a januári 804 ezer forintot. A Tisza-tónál 22 százalékkal 334 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak egy év alatt, ebben az évben azonban stagnáltak.

A Dunakanyarnál található nyaralótérség településein vegyesen alakultak az árak.

Kettős hatás az agglomerációban

„A budapesti vonzáskörzethez sorolható településeken az agglomeráció felértékelődése miatt némi drágulás látható, a nagymarosi és verőcei átlagos négyzetméterárak idén januárhoz képest egyaránt 11 százalékkal, 700 ezer és 716 ezer forintra emelkedtek, miközben a térség nyaralóövezeteit inkább árcsökkenés vagy stagnálás jellemzi” – mutatott rá Balogh László. Hozzátette: a nyaralópiacon látható változásokról összességében elmondható, hogy aki klasszikus nyaralót szeretne vásárolni, és megvan hozzá a megfelelő anyagi mozgástere is, annak most érdemes szétnéznie a kínálatban, mert napról napra egyre jobb lehetőségekbe lehet belefutni.

Rovatok