Index Vakbarát Hírportál

Üzenet a magyar kormánynak: Vezessék be a „fürdősapkát”!

2023. április 12., szerda 19:21

A „fürdősapkának” is nevezhető ársapka biztosítaná a természetes tavak melletti strandokon a kikapcsolódás lehetőségét. Az MSZP átmeneti intézkedésként javasolja a strandbelépők árának korlátozását.

A mindennapos megélhetés biztosításán túl kikapcsolódásra, pihenésre keveseknek marad pénze. Az MSZP ezért kezdeményezi az ársapka kiterjesztését a természetes tavak mellett található strandok belépőjegyeire is – jelentette be Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója.

A szocialisták pártigazgatója elmondta: a kormány rossz adópolitikája, az irreálisan magas áfa és az élelmiszereket terhelő különadók miatt indokolttá vált a hatósági ár fenntartása. Ezért támogatja pártja az ársapkák fenntartását.

A hatósági árak kérdését azonban komplexebben kell nézni, hangsúlyozta Molnár Zsolt. Mint mondta, a közelgő strandszezonban a családok irreálisan magas strandbelépőárakkal szembesülnek a strandokon, ez pedig sokak nyaralását ellehetetleníti. Az MSZP ezért azt javasolja, hogy 

a pénzügyminiszter közreműködésével a magyar kormány segítse a hatósági árak fenntartását, amíg ilyen magas az élelmiszer-infláció, sőt az élelmiszereken kívül a strandbelépőkre is terjesszék ki az ársapkát.

A strandok alatt a köztulajdonban lévő, állami vagy önkormányzati fenntartású, természetes tavak melletti strandokra gondolt az MSZP, ezek belépőjére szeretné kiterjeszteni a hatósági árat. Azt javasolják, hogy a strandok működtetéséért az önkormányzatok kapjanak kompenzációt a pénzügyminisztériumtól, hogy továbbra is fenn tudják tartani a strandokat, a 600 forintban maximalizált belépőjegyár mellett.

Mint minden hatósági ár, ez is csak átmeneti intézkedés lenne, az akár „fürdősapkának” is nevezhető ársapka azonban biztosítaná a természetes tavakban és strandokon a kikapcsolódás lehetőségét mindenki számára – hangsúlyozta Molnár Zsolt.

Rovatok