Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar sztrádakoncessziót

2023. április 12., szerda 17:24

Egyelőre csak azt vizsgálják, hogy indokolt vagy sem az uniós szintű fellépés. Az autópálya-koncesszió uniós forrásokat nem érint.

Egy panasz nyomán versenyjogi vizsgálatot kezdhet az Európai Bizottság a magyar autópálya-koncesszió ügyében a Portfolio értesülése szerint. Tudomásunk szerint egy panaszt nyújtottak be Brüsszelben, amely alapján értékelik a helyzetet.

Majdnem egy éve jelentette be Rogán Antal kabinetminiszter, hogy a Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre. A győztes ajánlattevő a Themis Magántőkealap volt, mely a Konzum tőkealap, az Opus Bridge Magántőkealap, az Opus New Way Magántőkealap, a Cronus Magántőkealap, a Vesta Magántőkealap és Via Magántőkealap konzorciumát takarta. 

A cégek között a magyar útfelújítási közbeszerzéseken már sikeres, Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségébe tartozó vállalkozások szerepelnek. 

Egyes piaci résztvevőkre hivatkozó panasz bejelentésében az áll, hogy a koncessziós eljárás keretében „csak egy szűk kör” számára nyílik lehetőség az alvállalkozói szerepek betöltésére.

Jelenleg a kiírt koncessziós eljárás előzetes értékelése zajlik, a versenyjogi aspektusokat elemezheti Brüsszel, valamint azt, hogy mennyire indokolt, hogy 35 évre adták koncesszióba a sztrádákat. Az építési beruházási koncessziók esetében gyakori, hogy a szerződéses időtartam öt évnél hosszabb, mivel a beruházás magas költségekkel jár, és hosszabb időre van szükség a megtérüléséhez. A magyar kormányt már meg is keresték az ügyben, hogy tájékoztatást kérjenek.

A koncessziókról szóló 2014/23/EU irányelv szerint az öt évet meghaladó időtartamú koncessziók esetében a maximális időtartam nem lehet hosszabb, mint ami észszerűen elvárható, valamint annál tovább sem tarthat, hogy a befektetett összeg megtérüljön. Ugyanakkor a tagállamoknak és az állami hatóságoknak joguk van arra, hogy maguk döntsenek az építési beruházások teljesítésére és a szolgáltatások nyújtására általuk legmegfelelőbbnek ítélt irányítási formájáról. E koncesszió uniós forrásokat nem érintett.

A magyar szabályozás esetében nem világos, hogy mit vizsgálhat pontosan a versenyjog aspektusában az Európai Bizottság,

ha az előzetes értékelés során megállapítják, hogy szükséges egy rendes eljárás lefolytatása. Tehát egyelőre csak azt vizsgálják, hogy indokolt vagy sem az uniós szintű fellépés. 

Rovatok