Index Vakbarát Hírportál

Húszmilliárd forintot költenek a főváros ivóvízhálózatának megújítására

2023. április 12., szerda 12:26

Uniós forrásból fedeznék a rekonstrukciót, mert a beszedett ivóvízdíj annyira kevés, hogy ilyen beruházásra nem nyit mozgásteret. Így sem elég a pénz a teljes körű felújításra – közölte Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.

Az Európai Unió húszmilliárd forintos támogatásából újítanák fel a főváros ivóvízhálózatát – jelentette be Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese. Tüttő Kata a Fővárosi Vízművek telephelyén azt mondta: a hálózatban még mindig vannak ólomcsövek, ezek mielőbbi cseréjére „égető” szükség van. A program segítségével háromezer ilyen bekötést tudnak kicserélni. 

Amint arra az MTI híradása kitér, a programban felújítanak hatvan vízkitermelő kutat a Szentendrei- és a Csepel-szigeten, továbbá megújul a meglévő hálózat egy része is. Az ellátásbiztonság érdekében a Duna alatt összekötik a dél-pesti és a dél-budai hálózatot.

Budapesten körülbelül ötezer kilométer hosszú ivóvízhálózat épült ki, ebből évente 80 kilométert kellene megújítani, és évi 80 milliárd forintot kellene elkölteni az ivóvízhálózat rekonstrukciójára.

Az ötezer kilométerből kétezer kilométernyi „a műszaki élettartama végén” tart, vannak 100 évesnél is idősebb csövek a föld alatt, a hálózat jelentős része pedig 50–90 év közötti.

Mivel jelenleg az ivóvízdíj „nulla méter, nulla centiméter” cseréjére nyújt fedezetet a budapesti városvezetés szerint, ezért a csőhálózat rekonstrukciója csak európai uniós támogatásból valósítható meg, az is csak részlegesen. (A vízdíj árát 2009-ben rögzítette a kormány, ami ma a valós költségek kevesebb mint a felét fedezi a szolgáltatóknak.) Tüttő Kata jelezte: a budapesti városvezetés a kormány elé terjeszt egy, a főváros újjáépítéséről szóló programot, ami jelentős részben az ivóvízhálózat megújításáról szól.

Tüttő Kata bírálta azt a törvénytervezetet, amely alapján a jövőben az állam az irányítása alá vonná az uniós támogatásból megvalósuló beruházásokat. Mint mondta, a XVII. kerületben ezért hiúsul meg a tervezett csatornázás, bár volt róla döntés, és az EU biztosította a fedezetet, de „az ehhez kapcsolódó pénzek elvesztek.

Ha az uniós forrás révén megvalósul a most bejelentett fejlesztés, ez lesz az elmúlt évtizedek legnagyobb ivóvízminőség-javító beruházása Budapesten. 

Rovatok