Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas puffanás után füst borította el a Szent István parkot – videó

2023. április 12., szerda 16:25

Egy autó égett le teljesen alig pár perc alatt a fővárosban, amiről videófelvétel is készült.

Teljes terjedelmében égett egy autó a XIII. kerületben, a Szent István parknál. A tüzet megelőzően hatalmas puffanást lehetett hallani, majd füst borította el az utca egy részét. 

Az Index egyik olvasója két felvételt is elküldött szerkesztőségünknek. Az egyik videón jól látszik, ahogy hatalmas lángokkal ég a jármű, míg a másikon már szinte alig maradt ép felület az autón, mindent felemésztettek a lángok. 

Lángra kapott egy autó Budapest szívében

„Egy puffanást hallottam, aztán az ablakból láttam füstöt. Ijesztő volt, de mindenki nyugodt maradt. A két első ajtó nyitva volt, a tűzoltók öt percen belül a helyszínre érkeztek, tíz perccel később pedig a mentők is” – mondta lapunknak az egyik szemtanú, aki szerint nem történt semmilyen személyi sérülés.

Lapunk megkereste a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is.

Az V. kerületből perceken belül érkeztek kollégák a helyszínre, akik két vízsugárral eloltották a tüzet. A gépjárműben nem tartózkodott senki

– Kisdi Márk Máté szóvivő.

Teljesen kiégett egy autó Újlipótvárosban

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy ütközésnél a gépkocsi csak nagyon ritkán gyullad ki. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen műszaki hiba miatt kezd el a jármű füstölni, égni. Ilyenkor az azonnali és a nyugodt cselekvés a legfontosabb teendő.

Teendők az elektromos meghibásodásokból eredő tűzesetben:

Ha az utasfülkében égett szagot tapasztalunk, és a nyomában vékony füstcsíkot látunk terjengeni a műszerfal mögül, azonnal álljunk meg, vegyük le a gyújtást, és vegyük ki a slusszkulcsot a gyújtáskapcsolóból! A gyújtás levételével, majd az akkumulátor lekapcsolásával áramtalanítjuk autónk elektromos rendszerét, ezáltal megszűnhet a zárlatos vezeték túlmelegedése, felizzása.

Teendők a motortérben keletkező tűz esetén:

A motortérben az üzemanyag-ellátó rendszer hibájából keletkező tűz esetén hirtelen erős üzemanyagszag, majd a motortérből kiáramló füst a jellemző. A teendők szintén hasonló módon kezdődnek: azonnali megállás, motor leállítása, gyújtás levétele.

Felnyitjuk-e a motorháztetőt? 

A keletkező tűz oxigénellátása – lecsukott motorháztető esetén – a tető alatt megszoruló füst és egyéb égéstermékek miatt nem tökéletes, ezáltal a lánggal égés intenzitása kisebb. Abban a pillanatban, ahogy felnyitjuk a tetőt, friss levegőt engedünk a tűzre, és a lángok felcsapnak. A motortérben keletkező tűz esetén csak akkor nyissuk fel a motorháztetőt, ha a kezünkben van egy kibiztosított, beüzemelt tűzoltó készülék, de ebben az esetben is csak annyira, hogy az oltóanyag biztosan bejusson. Arra vigyázzunk, hogy a felforrósodott karosszériaelemek és a kiáramló égéstermékek égési sérüléseket okozhatnak. Tűzoltáskor a tűzoltó készüléket szakaszosan üzemeltessük.

Mit tehetünk a tűz megelőzése érdekében?

A motortér felől felszálló füst egyébként nem mindig tüzet jelez, ugyanis lehet a hűtőből származó gőz, egy elszakadt ékszíj, egy beszorult fékpofa, esetleg a túlmelegedett motor is. Ha azonban gyanús füstöt észlelünk, azonnal cselekedjünk, mivel a jármű zárt ablakai és ajtaja halálos csapdát jelentenek, és a hő is gyorsan emelkedhet.

A gépjárműben elhelyezett tűzoltó készülék alapszabályai:

Személygépkocsiban kisebb készüléket rendszeresíthetünk méretük miatt. A megfelelő rögzítés kulcsfontosságú kérdés. Egyrészt ellen kell állnia egy erősebb fékezéskor, ütközéskor fellépő erőnek. Másrészt biztosítanunk kell, hogy a vezetőülésből lehajolva, egy kézzel oldható kötés után meg tudjuk kezdeni az oltást. Optimális elhelyezése az első utas oldali üléslábtér bal oldalán vízszintes helyzetben. Másodlagos megoldás lehet a csomagtartóba való beépítés, de ott vegyük figyelembe, hogy a csomagok elmozdítása nélkül hozzáférjünk. Az ilyen kis méretű palackok csak a kezdődő tüzek elfojtására alkalmasak.

Rovatok