Index Vakbarát Hírportál

Több zöldfelület kell, Karácsony Gergelyék nekiesnek a betonnak

2023. április 12., szerda 11:54

Budapest történelmi belvárosának egyik legnagyobb problémája a zöldterületek hiánya. A főváros vezetése a következő években zöldítésbe kezd a város két kijelölt pontján.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy nagyvárosban lakosonként legalább 9 négyzetméter zöldterületre lenne szükség, ehhez képest Budapest belső kerületeiben mindössze 1 négyzetméter közpark jut egy emberre. A főváros egészére vetítve sem sokkal jobb a helyzet, ez a mutató 6 négyzetméter/fő. Mindebből kitűnik, hogy az összmennyiség és az aránytalan eloszlás egyaránt probléma – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, hozzátéve, hogy

Budapest sugárútjainak mentén csak az aszfalt feltörésével lehet helyet teremteni új zöldfelületnek. A következő években két ilyen projekt is megvalósulhat: a Városháza park és a Klinikák zsebpark.

A Városháza most még parkolónak használt udvarán már előkészítés alatt van egy új, fásított városi köztér. Ha valóban megvalósul a projekt, a belváros szívében 8000 négyzetméter új zöldfelület jöhet létre. Karácsony Gergely felelevenítette, hogy a Városháza parknak fontos közösségi funkciót kell adni: társadalmi vitáknak és kulturális rendezvényeknek lehet ez a helyszíne a jövőben.

A másik helyszín a Klinikák zsebpark lehet. Ez a terület jóval kisebb, de a „beton helyett fák” gondolat még látványosabban jelenhet majd meg, mivel a burkolat helyét itt valóban egy apró park veheti majd át. A terv szerint úgy alakítják majd ki, hogy a szomszédos, gyógypedagógiai profilú óvodába és iskolába járó gyerekek igényeinek is megfeleljen.

Rovatok