Index Vakbarát Hírportál

Új kerékpárutak épülnek Budapesten

2023. április 12., szerda 19:57

Rövidebb idő alatt lesznek elérhetők a kerület központjában lévő közintézmények, illetve az óvodák, iskolák, az üzletek és a jelentősebb közlekedési csomópontok is.

Kőbányán, a Kolozsvári utca–Korponai utca, Vaspálya utca–Gyömrői út–Sibrik Miklós út–Mádi utca által határolt területen a BKK beruházásában jelentős közlekedési fejlesztések indulnak, és előreláthatóan idén nyáron be is fejeződnek.

A kőbányai kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszainak megépítésével új kapcsolatok jönnek létre a X. kerületben. Rövidebb idő alatt lesznek elérhetők a kerület központjában lévő köz- és oktatási intézmények, az üzletek, a jelentősebb közlekedési csomópontok, a Szent László tér és a zöldövezetek – például az Óhegy park – is. A fejlesztés részeként több egyirányú utcában biztosítják a kétirányú kerékpáros forgalmat, és bővül a forgalomcsillapított övezetek száma is.

A tervezéskor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, és az új útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, valamint tervezett szakaszaihoz.

A kőbányai beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. A XV. kerületben, Kispesten és Pesterzsébeten már tart a kivitelezés. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,22 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózat bizonyos részeit. A BKK a X. kerületben ebből bruttó 1,088 milliárd forint támogatást használhat fel. 

Budapest a kerékpáros- és gyalogosközlekedést helyezi előtérbe, a konkrét célokat bemutató program közlekedési fejlesztéseit a Budapesti Mobilitási Terv 2030 foglalja össze.

Rovatok