Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin hivatala belement egy interjúba, aztán mégis lefújták

2023. április 12., szerda 09:29

Bő három hete a köztársasági elnök hivatalának sajtómunkatársa telefonon megkereste a Válasz Online szerkesztőségét, arról érdeklődve, hogy a portál készítene-e egy interjút a köztársasági elnökkel. Az egyeztetés megkezdődött, de a köztársasági elnök munkatársai olyan feltételt akartak szabni, amit a lap nem volt hajlandó teljesíteni, így a beszélgetés elmaradt.

A Válasz Online azt írta, hogy Novák Katalin megválasztását követően a lap újságírói többször is bejelentkeztek az államfőhöz, de mostanáig nem nyílt lehetőségük az interjú elkészítésére. Pár hete azonban a hivatal részéről kaptak egy telefont, és Novák Katalin sajtómunkatársa közölte, hogy elkészíthetik az interjút, majd el is indult a beszélgetés szervezése.

A részletes kérdéseket akkor még nem küldték át, de a tervezett beszélgetésben érintett témaköröket igen. Beszámolójuk szerint ezekre lettek volna kíváncsiak:

Az elküldött témaköröket a Sándor-palota nyugtázta is, azokkal kapcsolatban kifogás nem érkezett. Így telt el másfél hét.

de Az előző hét szerdára kitűzött beszélgetésre végül nem került sor.

Időközben ugyanis arra kérték a Válasz Online-t, hogy cseréljék le az egyik interjúkészítő kollégát, s helyette inkább mást küldjenek. Ezt azzal indokolták, hogy a szóban forgó kolléga állítólag többször „személyében támadta” az államfőt, ezért őt az interjúért felelős munkatárs nem szerette volna a köztársasági elnökhöz engedni.

Az Index információi szerint egyébként az interjút Stumpf András és Ablonczy Bálint készítették volna (Vörös Szabolcs fotóssal),

és a köztársasági elnöki hivatal sajtómunkatársa Stumpf András személyét kifogásolta.

A lap leszögezte, hogy kollégájuk semmilyen durvaságot nem követett el Novák Katalinnal szemben, azt is megjegyezve, hogy aki így dönt, az nem érti az interjú műfaját. Az ugyanis nem magánbeszélgetés, így annak nem feltétele a személyes rokonszenv.

Az újságíró mindenkor szerkesztőségét és olvasóit képviseli, jól tehát akkor végzi a dolgát, ha magánérzelmeit akkor is az ajtón kívül hagyja interjúszituációban, ha azok kedvezőek az alanyra nézve. Meg akkor is, ha nem azok

– írta az esetről a Válasz Online, hozzátéve: egy szerkesztőség belső döntését még a köztársasági elnök köreiben sem lehet semmibe venni, újságíró kijelöléséhez ugyanis senkinek nincs joga.

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok