Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hányan halnak meg rákban Magyarországon

2023. április 13., csütörtök 06:40

A Magyar Rákellenes Liga Konferenciáján többek között arról is beszámoltak, hogy hány embernél diagnosztizáltak daganatos betegséget 2022-ben, hányan halnak meg rákban.

Évente 9 ezer ember betegszik meg tüdőrákkal Magyarországon, és 8 ezren meg is halnak benne – mondta az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója. Mint elmondta, a tüdőrák a leggyakrabb daganattípus.

2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget.

A legfrissebb, 2019-es összevetési adatok alapján Magyarországon 33 százalékkal haltak meg többen, mint az Európai Unióban átlagosan – számolt be az RTL Híradó.

A Magyar Rákellenes Liga szerint azonban jobb a helyzet, mint a 2010-es évek elején, ugyanis „2011 és 2019 között a férfiak körében a daganatos halálozás 11 százalékkal, a nők esetében pedig 6 százalékkal csökkent”.

A dohányzásban, az alkoholfogyasztásban és a túlsúlyban is élen járunk az unión belül a Magyar Elhízástudományi Társaság egyik vezetője szerint.

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta: minden harmadik magyar embernél mutatnak ki élete során rosszindulatú daganatot, és

minden negyedik halálesetet rák okozza. 

A helyettes országos tiszti főorvos figyelmeztetett: megelőzéssel és rendszeres szűrésekkel csökkenteni lehetne a halálozások számát.

Rovatok