Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter üzent: Kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk

2023. április 13., csütörtök 16:48 | aznap frissítve

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy budapesti sajtótájékoztatón reagált David Pressman amerikai nagykövet tegnapi sajtótájékoztatójára.

Szijjártó Péter libériai kollégájával, Dee-Maxwell Saah Kemayah-val közös sajtótájékoztatóján kifejtette: noha a két ország több ezer kilométer távolságra van egymástól, az ukrajnai háború miatt hasonló kihívásokkal szembesülnek, hiszen a fegyveres konfliktusnak globális hatásai vannak, az ellátási láncok és a gazdasági együttműködés útvonalai közül sok ellehetetlenült, az árak az egekbe szöktek, és közben a világ több pontján is komoly élelmiszerhiány lépett fel.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Európa és Afrika egyaránt a békében érdekelt, minthogy az ukrajnai háború olyan válságspirált indíthat el a világban, amelyből egy bizonyos szint után már nagyon nehéz lesz kijönni.

„Kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk”

Szijjártó Péter az amerikai nagykövet előző napi bejelentésével kapcsolatos újságírói kérdésre reagálva hangsúlyozta, hogy Magyarország a háború szomszédságában található, míg az Egyesült Államok egy óceánnal odébb, így ebből fakadóan nyilván eltér a két kormány helyzetértékelése.

Mi elfogadjuk, értjük, hogy más álláspontot képviselünk, azt nem értjük, miért kell nyomást gyakorolni a másikra, hogy az változtassa meg az álláspontját, miért nem lehet tiszteletben tartani kölcsönösen egymás álláspontjait ebben a kérdésben

– jelentette ki.

A külügyminiszter tisztázta, „nincs az a mennyiségű plakát, nincs az a mennyiségű sajtótájékoztató, nincs az a mennyiségű, ellenzékbe öntött dollár, amely a magyar kormányt eltántorítaná a békepárti álláspontjától, tehát kár ezzel próbálkozni”. Ezután hozzátette:

És kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon, hanem országként. Az ebből fakadó tiszteletet igenis elvárjuk mindenkitől, függetlenül a gazdasági erejétől, az elhelyezkedésétől vagy az adott ország méretétől.

David Pressman tegnap jelentette be, hogy a Nemzetközi Beruházási Bankot és három vezető tisztviselőjét – köztük Laszlóczki Imrét – szankciós listára tették. A nagykövet kiemelte: az Egyesült Államokat továbbra is aggodalommal tölti el, hogy „a magyar kormány mély és erős kapcsolatokat” ápol Oroszországgal. A magyar kormány ezután a Nemzetközi Beruházási Bankból történő kilépés mellett döntött.

A lengyelekkel más a viszony

Az e heti moszkvai látogatását követő lengyel nagyköveti nyilatkozatra reagálva Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország és Lengyelország között nem pusztán barátság, hanem testvériség van. Így, bár a háború ügyében különböző megközelítést alkalmaz a két kormány, a lengyelek mindig számíthatnak a magyarok támogatására, és ez fordítva is igaz.

Természetesen nincs az a konfliktus, amely ezt a testvériséget szét tudná bontani vagy felül tudná írni

– húzta alá akkor, jelezve: „Látszik, hogy kulturált hangnemben tudunk beszélni egymással. Nem minősítgetjük egymást akkor, amikor eltérő megközelítéseket alkalmazunk.”

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter [j] fogadja hivatalában Dee-Maxwell Saah Kemayah libériai külügyminisztert 2023. április 13-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok