Index Vakbarát Hírportál

Kijev beleszállt Orbán Viktorba

2023. április 14., péntek 16:08

Ukrajna külügyi szóvivője, Oleh Nyikolenko Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor péntek reggeli kijelentésére. Meglátása szerint „cinikus, hogy pont Magyarország véleményezi más országok pénzügyi támogatottságát, miközben maga is sok pénzt kap az Európai Uniótól”.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő reagált Orbán Viktor azon kijelentésére, miszerint „Ukrajna pénzügyileg nem létező ország”.

Egy újabb ukránellenes kijelentés. Egyáltalán nem lep meg, hogy azonnali támogatást kapott Moszkvában. Cinikus, hogy egy magyar politikus más országok pénzügyi támogatottságáról beszél, miközben Magyarország is sok pénzt kap az Európai Uniótól gazdasági stabilitásának támogatására

– írta közösségimédia-oldalán a szóvivő, aki felszólította Orbán Viktort, hogy nézzen az igazság szemébe.

Ukrajna támogatása nem jótékonyság. Ukrajna támogatásával Európa elsősorban a saját biztonságába fektet be

– vélekedett, hozzátéve, hogy Magyarországnak hálásnak kéne lennie, ugyanis a példátlan orosz agresszióval szemben az ukránok saját életük árán is megőrzik a nyugalmat Budapest és más európai városok felett.

A Mi Hazánk vette védelmébe a kormányfőt

Dócs Dávid, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője és a párt alelnöke elképesztőnek, elfogadhatatlannak nevezte vezető ukrán politikusok becsmérlő kijelentéseit, és felvetette: végső esetben akár a szomszédos ország elleni szankciókkal is válaszolhatna az ilyen szavakra a kormányzat.

„Ne sértegessék Magyarországot és annak vezetőit ukrán politikusok, ha pedig mégis ezt teszik, a magyar diplomácia lépjen fel határozottan” – sürgette pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Dócs Dávid.

Voltunk mi már apró korcsok, miniszterelnökünket többször bírálták, és talán ide nem illő szavakkal illették, vagy egy történelmi Magyarországot idéző sál miatt próbálták lejáratni

– sorolt példákat Dócs Dávid.

Hangsúlyozta: ha a kormány nem kellő határozottsággal utasítja vissza ezeket a kijelentéseket, a felfokozott hangulat legfőbb kárvallottjai a kárpátaljai magyarok lehetnek, hiszen a közösséget már többször megfenyegették „a Belső-Ukrajnából érkező nacionalisták és soviniszták”.

Rovatok