Index Vakbarát Hírportál

Időseket károsítottak meg a gyámügyi dolgozók

2023. április 14., péntek 19:18

Részben elismerte bűnösségét két, idős emberek sérelmére elkövetett korrupcióval és vagyon elleni bűncselekményekkel vádolt gyámügyi dolgozó. Az ügynek tizenhárom vádlottja van.

A Fővárosi Törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a büntetőügyben szerdán és pénteken tartottak előkészítő ülést. A vádlottakat az ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, valamint jelentős értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen, a bűncselekmény elhárítására időskoránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a gyámügyi osztályvezetőként dolgozó elsőrendű és a gyámügyi szakügyintézőként tevékenykedő másodrendű terhelt a munkája során kapcsolatba került a hivatásos gondnoki tisztséget ellátó harmad- és negyedrendű terhelttel.

Korrupciós kapcsolatot alakítottak ki két másik vádlottal, akik idősotthonokat vezettek.

A hivatásos gondnokok ezekben az intézményekben helyezték el az idős embereket, „esetenként irreálisan magas összegért”. Az otthonok vezetői így jelentős bevételhez jutottak, amelyből jogosulatlan előnyt juttattak vissza az elhelyezésben közreműködő társaiknak.

Emellett a hivatásos gondnokok a gondnokoltak képviseletében adásvételi vagy életjáradéki szerződéseket kötöttek ismerőseikkel. A jogügyletek gyámhivatali jóváhagyásaiért cserébe az ingatlanokat piaci ár alatt megszerző emberek szintén több millió forint jogtalan előnyt juttattak egyes terhelteknek. A nyomozóhatóság a vádlottak lakó- és tartózkodási helyein tartott házkutatásokon a sértettektől származó ékszereket is lefoglalt.

Hatan nem ismerték el a bűnösségüket

Az előkészítő üléseken hatan nem ismerték el bűnösségüket. Az első- és a másodrendű vádlott részben tett így. Három terhelt a vádirattal teljesen egyezően elismerte bűnösségét, és lemondott a jogáról a tárgyaláshoz. Őket a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően bűnösnek mondta ki.

Kettejüket hivatali vesztegetés elfogadása miatt 3 év próbaidőre felfüggesztett 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, míg egyiküket bűnsegédként hivatali vesztegetés miatt 2 év próbaidőre felfüggesztett 1 év 2 hónap börtönbüntetésre, továbbá mindhármukat fejenként 225 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A fellebbezések folytán az eljárás e vádlottak vonatkozásában másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik. Az ötöd- és a hetedrendű vádlott esetében május 12-én tartják meg az előkészítő ülést – olvasható a közleményben.

Rovatok