Index Vakbarát Hírportál

Durva záporok jönnek pénteken, jégeső is lehet

2023. április 14., péntek 06:06

Heves esőzésekre és zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok pénteken. Mint írták, Magyarország számos vármegyéjében akár 50 milliméter csapadék is hullhat, és néhol még jégeső is eshet.

Tartós eső várható péntek éjfélig a nyugati és az északnyugati vármegyékben, területi átlagban 30 millimétert meghaladó, helyenként akár 50 millimétert is megközelítő csapadék hullhat – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek csütörtökön küldött figyelmeztető előrejelzésében.

A meteorológiai szolgálat eső miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki péntekre

Ezekben a régiókban 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat. Ezenkívül elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adtak ki

Ezekben a vármegyékben pedig 24 óra alatt 20 milliméternél több csapadék hullhat.

Zivatarra is kiadták a figyelmeztetést

A meteorológiai szolgálat zivatarra is figyelmeztet pénteken. Mint írják, az ország északkeleti részein a késő délelőtti, déli órák körül várható zivatar, amelyeket átmeneti szélerősödés és apró szemű jég kísérhet. Késő délután és este pedig a déli határhoz közeli részeken dél, délnyugat felől sodródhatnak be heves esőzések.

A zivatarok veszélye miatt elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adtak ki péntekre:

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső fordulhat elő.

A minap írtunk arról is, hogy Ausztriában is hózáporok tombolnak.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok