Index Vakbarát Hírportál

Súlyos figyelmeztetést tett közzé a Fővárosi Állat- és Növénykert

2023. április 14., péntek 11:45

Az adatainkra, és a pénzünkre hajtó internetes csalóknak semmi sem szent, ezúttal a Fővárosi Állat- és Növénykert nevében próbálnak megtéveszteni embereket a közösségi médiában. Emiatt az állatkert egy közleményt adott ki a honlapján, amiben tippeket is közöltek, hogy ne sétáljunk bele a csalók által készített csapdába.

Az online tér bűnözői időről időre megpróbálják kihasználni a játékos kedvet olyan álprofilokkal és üzenetekkel, amelyek látszólag nyereményjátékra hívják az állatkert követőit.

A megtévesztés a jelenlegi esetben (2023. március 31-én észlelve) azzal kezdődik, hogy amíg az Állatkert valódi Facebook-oldala a www.facebook.com/allatkert címen érhető el, az álprofil URL-je szinte teljesen azonos, de az állatkert szó második »l« betűje helyett nagy »I« betű szerepel, márpedig ezt a két betűt a legtöbb betűtípusnál – ideértve a Facebookon használtat is – nehéz megkülönböztetni

– olvasható a közleményben.

Az állatkert azt tanácsolja, mindig kezeljük kellő gyanakvással az üzenetben érkező linkeket, különösen azokat, amelyekben csak egy rövid, figyelemfelhívó vagy sürgető üzenet szerepel. A csalók gyakran értesítenek a nyereményről, és például valamilyen okra hivatkozva postázási címet, telefonszámot kérnek, és így folytatják az adathalászatot, profilozást. Azt kéri az állatkert, hogy mindig gyanakodjunk, nézzünk utána a híreknek, amelyek a nyereményjátékokról szólnak.

A hamis Facebook-oldalt alaposan tanulmányozva a posztok szövegei fordítóprogram használatára utalnak, ráadásul az Állatkert 155. születésnapja kapcsán hirdetnek nyereményjátékot, holott az Állatkert idén már 157 éves lesz, a születésnapra pedig csak augusztusban kerül majd sor. Emellett az átláthatósági adatok funkció használatával is le lehet leplezni az oldalt, és az is gyanús, hogy régebbi posztok egyáltalán nincsenek az álprofilon

– írják.

Senki sincs biztonságban

KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság az interneten keresztül működő online csalások visszaszorítására.

Ezek lényege, hogy a felhasználó megtévesztésével a kiberbűnözők megpróbálják rávenni az áldozatot arra, hogy személyes adatokat, érzékeny információkat adjanak át számukra, vagy egy vírussal megfertőzik a számítógépét.

Az együttműködés létrehozásának oka, hogy az utóbbi időben nagyon megszaporodtak az online csalások. Gyakran bankok nevében próbálnak személyes adatokat kicsikarni az emberekből a csalók, de még a rendőrség nevében is próbáltak már adatokat szerezni a bűnözők.

Rovatok