Index Vakbarát Hírportál

Már névtelenül is bejelentést lehet tenni, ha sérül egy kiskorú önazonossága

2023. április 15., szombat 15:58

Egy közelmúltban elfogadott törvényjavaslat szerint az állampolgár abban az esetben is bejelentést tehet, ha úgy értesül: sérül a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való joga.

A magyar parlamentben a héten elfogadták a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy névtelenül tehessenek bejelentést a hatóságoknál, ha gyermeket nevelő azonos nemű párokról van tudomásuk. 

A Varga Judit igazságügyi miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által közösen benyújtott és a hét elején jóváhagyott törvény értelmében az emberek egyebek mellett azokat a vélt eseteket is bejelenthetik, ahol gyanújuk szerint felmerülhet, hogy a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való alkotmányos joga sérülhet.

A magyar alkotmány kifejezetten védi a házasságot, mint „egy férfi és egy nő közötti párkapcsolat intézményét”, és azt is kimondja, hogy „az anya nő, az apa férfi”.

A legújabb törvényjavaslat széles körű intézkedéseket is tartalmaz annak biztosítására, hogy a hatóságok kivizsgálják a panaszokat, az állítólagos munkahelyi visszaélésektől a korrupcióig.

A hónap elején Varga Judit igazságügyi miniszter posztolt arról, hogy Magyarországon lesz Európa legszigorúbb gyermekvédelmi szabályozása:

Meg fogjuk védeni gyermekeinket, és ki fogunk tartani a gyermekvédelmi törvényünk mellett, sőt, ősszel újabb intézkedéseket fogunk benyújtani az Országgyűlésnek.

– jelentette ki a tárcavezető, aki hozzátette: „bár ütnek, rúgnak, harapnak, megbélyegeznek”, de senki sem mehet szembe a tavaly áprilisi népszavazás eredményével.

Rovatok