Index Vakbarát Hírportál

Vihart kavart Boros Imre mondata

2023. április 15., szombat 14:09

Boros Imre egykori tárca nélküli miniszter nagy politikai vihart gerjesztett, amikor a Hír TV beszélgetős műsorában Magyarország szövetségi elkötelezettségéről fejtette ki gondolatait. Az elhangzott mondat kétféleképpen is értelmezhető.

A Hír TV Napi aktuális című műsorában hangzott el az orosz Nemzetközi Beruházási Bankból történő magyar kilépéssel kapcsolatban Boros Imre közgazdász, volt Phare-programokért felelős miniszter részéről az alábbi megállapítás:

Én úgy gondolom, hogy egy lépéssel le vannak maradva az urak, mert ha Oroszországot akarják ütni, akkor tulajdonképpen az egyik szövetségesüket ütik, Magyarországot. Tudniillik mi vagyunk az egyik első számú részvényesei ennek a banknak jó ideje.

mondatot (0:51-től) többen is úgy értelmezték (köztük lapunk is), hogy az üggyel összefüggésben a volt miniszter Magyarországot Oroszország szövetségeseként írta le.

Most azonban a Transzparens Újságírásért Alapítvány arra hívta fel a figyelmet, hogy a hivatkozott mondatot a hírt elsőként közlő Telex félreértette, és valójában az hangzott el, hogy a bankkal szemben megfogalmazott nagyköveti kritikával David Pressman és az Egyesült Államok valójában saját szövetségesét „üti”.

Telefonon próbáltuk elérni Boros Imrét, hogy segítsen tisztázni az általa mondottakat. Amennyiben sikerül beszélni vele, frissítjük cikkünket.

Rovatok