Index Vakbarát Hírportál

Nagy változások jönnek a budapesti közösségi közlekedésben

2023. április 15., szombat 17:53

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Kiskörút és a Bajcsy-Zsilinszky út „fellélegzését” segítik a villamosvonal visszaépítésével, valamint trolibuszokkal.

Karácsony Gergely szerint nem elég a légszennyezettségtől és a zajtól leginkább szenvedő belső városrészekben az átmenő autóforgalom csökkentése. Emellett úgy gondolja: a közösségi közlekedés korszerűsítésével is hozzá kell járulni a levegőminőség javításához. 

A villamosvonal visszaépítése mellett a dízelbuszok trolibuszra cserélése is segíti majd a Kiskörút és a Bajcsy-Zsilinszky út „fellélegzését”. A Kőbánya irányába tartó dízelbuszok esetében fokozatosan nyílik lehetőség a trolibuszok bevetésére. Első lépésként, a metrófelújítás ideje alatt, a 72-es trolibusz meghosszabbított útvonalon jár az Orczy térig, mely a metrópótlás végeztével megmarad

– olvasható a bejegyzésében.

A másik cél az, hogy a Kőbányai úton lévő felsővezetéket megújítsák és meghosszabbítsák, amivel néhány éven belül elérhető, hogy Kőbánya központjából trolibuszon lehessen a belvárosba utazni.

„A cél az, hogy idővel a 9-es busz kőbányai ágán közlekedő buszok mindegyike trolibuszokra legyen cserélve” – írta a főpolgármester.

Új buszjárat indul májusban

A májustól induló új járat a a XII. kerület hegyvidéki területei és a pesti belváros között teremt kapcsolatot, de az I. és II. kerület környéken élő lakóinak is könnyebbé teszi a közösségi közlekedést.

Az újonnan induló, 210-es busz a Svábhegytől az Istenhegyi úton, az Orbánhegyi úton és az Alagúton keresztül éri el a Lánchidat és azon keresztül a belvárost, majd az Andrássy úton és a Dózsa György úton át folytatja útját Angyalföld felé. 

Rovatok