Index Vakbarát Hírportál

Magyarország északnyugati része teljesen elázott

2023. április 15., szombat 09:23

A havi csapadékösszeg duplája hullott Sopron térségében – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szombaton.

Az elmúlt bő két nap alatt országszerte esett az eső, a legtöbb csapadékot most az Északnyugat-Dunántúl kapta, és volt, ahol az áprilisi havi csapadékösszeg országos átlagának – körülbelül 40 milliméternek – csaknem kétszerese hullott.

Közölték azt is, hogy az ország északnyugati csücskében esett a legtartósabban az eső, Fertőrákoson az automata mérőállomás 79 milliméter esőt mért, így a térségben jelentősen javult a talajállapot.

Zivataros hétvége vár ránk

A jelek szerint a csapadékos időjárás nem akar alábbhagyni, szombaton fülledt, de többfelé csapadékos időben lesz részünk. Változóan felhős-napos, illetve borongós tájakkal is találkozhatunk, több helyen számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatarokra is, néhol apró szemű jég is előfordulhat. 

Többfelé élénk lesz a déli-délnyugati szél, de zivatarok környezetében erős, viharos lökésekre is számítani kell.  csapadékösszeg több helyen 30 milliméter felett alakul, a nyugati határnál akár 50 milliméter körüli mennyiség is előfordul. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra 11 vármegyére adott ki figyelmeztetést zivatar miatt. Mint írják, villámlás, esetenként szélerősödés, jégeső várható

Vasárnap is sok felhő lesz felettünk, de keleten, északkeleten és helyenként északon naposabb időszakokra is számíthatunk. A Dunántúlon, a Duna–Tisza közén és délkeleten még többfelé kialakulhat eső, zápor, helyenként zivatar is.

Rovatok