Index Vakbarát Hírportál

A holokauszt nem a gázkamrákkal kezdődött – megtartották az Élet menetét Budapesten

2023. április 16., vasárnap 20:30

Megtartották a 19. Élet menetét Budapesten. Az idei menet díszvendége Katharina von Schnurbein, az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora volt.

Április 16. a holokauszt magyarországi emléknapja. Összesen 600 ezer magyarországi zsidó férfi, nő és gyerek vesztette az életét a II. világháborúban pusztán a származása miatt.

Rájuk emlékeztek vasárnap délután az Élet menetén, amelyet immár 19. alkalommal rendeztek meg Magyarországon.

Séta és emlékezés

A holokauszt áldozataira emlékező séta idén a VIII. kerületi Koltói Anna térről indult, és a VII. kerületi Bethlen Gábor térre érkezett. A séta a munkaszolgálatosoknak állított emléket, a menet közel két kilométeres útvonala Budapest két munkaszolgálatos emlékműve között haladt.

A megemlékezés vasárnap 17 órakor kezdődött a Koltói Anna téren a munkaszolgálatosok emlékművénél.

A megjelent holokauszttúlélők és az érdeklődők előtt tartott megemlékezésen beszédet mondott az idei menet díszvendége, Katharina von Schnurbein, az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora.

Katharina von Schnurbein elmondta: bár 1944-ben a második világháború már a lezárása felé közeledett, de a németek Európa-szerte üldözték a zsidókat.

A holokauszt nem a gázkamrákkal kezdődött

– mondta Katharina von Schnurbein. Hozzátette, ezen az eseményen több millió zsidó és roma áldozatra emlékezünk a Bethlen tér felé sétálva.

Az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora kiemelte, a holokauszt nem történhet meg még egyszer sehol a világon, és közös felelősségünk, hogy ez így is legyen.

Gyűlölet nélkül nem lehetett volna holokauszt

– mondta beszédében David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. A diplomata hozzátette, azokat sem felejthetjük el, akik elkövették ezeket a szörnyű bűnöket, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a séta egyszerre része a megemlékezésnek és az újjászületésnek.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete elmondta, a magyarországi Élet menete az egyik legnagyobb egész Európában. Kiemelte, hogy hatmillió – köztük 600 ezer magyar – zsidó áldozatra emlékezünk a mai napon.

Az izraeli diplomata szerint az oktatásnak kiemelkedő szerepe van az antiszemitizmus eltörlésében.

Ezért is fontos tisztelni a még köztünk lévő túlélőket és a példájukon keresztül felhívni a fiatal generációk figyelmét arra, a holokauszt nem történhet meg soha a jövőben sem Magyarországon, sem a szomszédunkban vagy a világon bárhol

– emelte ki Jákov Hadasz-Handelszman beszédében.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok