Index Vakbarát Hírportál

Több vármegyében is jégesővel csapnak le a zivatarok

2023. április 18., kedd 06:10

Kedden északkelet kivételével eleinte még több helyen, délután inkább már csak délen és helyenként a Dunántúlon találkozhatunk esővel, záporokkal, néhol zivatarokkal. Az intenzívebb gócokban apró szemű jég is eshet, míg az északi-északkeleti szelet többfelé élénk, nyugaton és északon, északkeleten erős lökések kísérhetik. A zivatarok környezetében pedig viharos lökések is előfordulhatnak.

Kedden a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett még gyakran megnövekszik a felhőzet. Északkeleten már csak néhol, máshol eleinte még több helyen, délután inkább már csak délen és néhol a Dunántúlon lehetnek záporok, néhol zivatarok.

Az északi-északkeleti szél többfelé lesz élénk, nyugaton és északon-északkeleten erős lökések is lehetnek – írja az Időkép.

Hajnalban 5–10, napközben 15–21 fokot mérhetünk.

Citromsárga a térkép egy része

Az Országos Meteorológiai Szolgálat öt vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat 

Kedden sem jön front, de marad a változékony, többfelé szeles, esővel, záporokkal, néhol zivatarokkal tarkított időjárás. A változékony időben ingadozó lehet a hő- és komfortérzet, a szelesebb nyugati és északi, északkeleti tájakon pedig fejfájás, nyugtalanság is jelentkezhet.

A keringési rendszer panaszaival élőknek és szívbetegeknek érdemes kerülni a megterhelő fizikai tevékenységeket. A többfelé fülledtté váló időben nehézlégzés, légszomj, rosszullét is előfordulhat, záporok, zivatarok környezetében pedig az asztmások állapota romolhat, nekik célszerű ezeket az időszakokat zárt térben tölteni.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok