Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor tovább emelné a minisztériumi dolgozók fizetését

2023. április 18., kedd 08:34

Orbán Viktor által benyújtott kormányrendelet-tervezet szerint akár 66 százalékkal is emelkedhetne a minisztériumi dolgozók fizetése. Tervezetét azért tartja indokoltnak, mert az illetménytáblák a 2019. január 1-jei hatálybalépésük óta nem változtak.

Egy, a kormány oldalára feltöltött kormányrendelet-tervezet szerint Orbán Viktor miniszterelnök jelentősen megemelné a minisztériumi dolgozók fizetéseit.

Az indoklás szerint az illetménysávok felső határának megemelésére azért van szükség, mert az „illetménytáblák a 2019. január 1-jei hatálybalépésük óta nem változtak”. Mint írják, „ez azonban nem eredményezi az illetménysávon belül megállapított illetmények automatikus megemelkedését”.

A javaslat szerint jobban járnának a minisztériumi tanácsosok, főtanácsosok, osztályvezetők és főosztályvezetők, mivel akár 66 százalékkal is nőhet illetményük felső határa. A legnagyobb arányban a minisztériumi kormány-főtanácsosok havi bruttó bére nőhet, hiszen náluk az eddigi 750 ezer helyett a 1,25 milliós lesz a bérplafon, ami félmilliós emelkedés. Ehhez közeli emelkedés várható a kormányzati főhivataloknál, központi hivataloknál, kormányhivataloknál.

Történelmi emelést ígértek az egészségügyben

Takács Péter egészségügyi államtitkár egy csütörtöki fórum után arról tett ígéretet, hogy az eddigi 390 ezerről 650 ezer forintra nőhet egy húszéves munkaviszonnyal rendelkező ápoló bruttó bére jövőre. Az államtitkár azt ígérte, hogy 2024 márciusától a 19–21 éve dolgozó ápolók 60 százalékkal kaphatnak többet. Végleges döntés egyelőre nem született.

A tervek szerint 2024-től átlagosan 50 százalékos béremelésre számíthat az ágazat. Idén júliustól 18 százalékos béremelés lesz, ezzel azonban a szakdolgozói kamara nem ért egyet. Ugyanis legalább 29 százalékos emelést szeretnének elérni, vagy azt, hogy a 18 százalékos emelést januárig visszamenőleg kifizessék nekik.

Közleményt adott ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ

Társadalmi egyeztetés indul a kormánytisztviselői bértábla módosításáról, amelyet a közszolgálati szakszervezetek kezdeményeztek – derül ki az MTI-hez eljuttatott közleményből. A tervezet szerint a közszféra béremelése – az orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után  a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel is folytatódna. A tervezetről még nincs kormánydöntés, a társadalmi és szakmai egyeztetést követően a kormány a jelenlegi háborús és szankciós helyzetben mérlegelni fogja az intézkedés hatásait.

A kormánytisztviselői bértábla legutóbb 2019-ben változott, a megyei és járási kormányhivatali tisztviselőknél legutóbb 2020. évben majd ezt követően 2022-ben volt átlagosan 10 százalékos emelés.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott bértábla nem a politikai és közigazgatási vezetők, hanem a náluk alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozik, a béremelés nem lenne automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére. A tervezet szerint a béremeléshez a kormány költségvetési forrást oly módon biztosít, hogy elrendeli az álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeget nem vonja el, így az béremelésre lenne fordítható.

Rovatok