Index Vakbarát Hírportál

Napi hetven önkielégítés, az edukáció teljes hiánya – élet a szexfüggőség hálójában

2023. április 18., kedd 20:06

Míg az alkoholizmusról és más szeraddikciókról gyakran olvashatunk, a viselkedési függőségek jellemzően háttérbe szorulnak, a szexmánia sok helyen a mai napig tabutéma. Lapunk nemrég egyéni sorsokon keresztül mutatta be, milyen az, ha a kényszeres együttlét, az akár napi több tucat maszturbáció pokollá teszi az életet. Most egy szakértő segítségével járjuk körül a problémát, amely nem válogat, férfiakat, nőket egyaránt behálózhat.

Az Index a közelmúltban ellátogatott az Anonim Szexfüggők gyűlésére, ahol a tagok többsége különböző, gyermekkorra visszavezethető traumákról, alkoholista és/vagy bántalmazó szülőkről, szeretetlenségről, elhanyagoltságról számolt be.

Kíváncsiak voltunk, hogy a közös múlt csak a véletlen műve, vagy az ilyen típusú tapasztalatok valóban nagyban hozzájárulnak a szexfüggőség kialakulásához. Pósa-Kovács Lilla pszichológus, a Paplan alatt szexedukációs közösségi oldal egyik alapítója az Index megkeresésére hangsúlyozta: bár a függőknél a depresszió, az instabilitás, a szerhasználat, a szexuális zaklatás gyakrabban jelenik meg a családi anamnézisben, egyértelmű ok-okozati összefüggésről nem beszélhetünk.

„Olyan emberek életét is megkeserítheti a szexfüggőség, akiknek a gyerekkorában nem volt abúzus, vagy nem látszik traumatikus kötődés. A negatív életesemények, például a munkahely elvesztése, válás, gyász is hozzájárulhat a viselkedéses addikció kialakulásához” – mutatott rá a szakember.

Nem egyik napról a másikra jelenik meg

Arra a kérdésre, hogy miként ismerhetjük fel a problémát, és melyek azok a bizonyos intő jelek, részletesen kifejtette, milyen fázisokon mennek keresztül a függők. Noha az egyes szakaszok egymástól nagyon eltérők, alapvetésnek tekinthetjük, hogy a keresett tartalmak és ingerek idővel egyre gyakoribbá vagy extrémebbé válnak, de ezek kombinációja is előfordulhat.

A folyamat a következőképpen néz ki:

„Ebből a hat szakaszból talán jól látható, hogy abban a pillanatban, amikor az ember már realizálja a problémát, és nem csupán izgalmas utazásokat tesz a saját szexualitása felismerésében, már el is késett. Amennyiben valaki úgy érzi, vagy tudja magáról, hogy hajlamos bizonyos addikciókra, érdemes időben pszichológushoz fordulni. Sajnos számos olyan eset van, amikor a kliens akkor keres segítséget, amikor már a munkáját és a családját is elveszítette” – mondta Pósa-Kovács Lilla.

Öröm, de nem a függőnek

A pszichológus beszélt arról is, hogy a szexfüggőségről a társadalom egy jelentős része a mai napig azt gondolja, hogy nem is probléma. „Ne légy prűd! Minek leállni vele, hiszen kellemes dolog” – vélik sokan.

A szakember szerint ez valóban így van, de csak addig, amíg az ember örömét leli a szexben. A függők ezt azonban nem mondhatják el magukról, számukra az intim tevékenység már semmilyen kielégülést nem hoz, az alábbi megtörtént esetek ezt jól szemléltetik:

Fontos tudni, hogy az egyéni terápiák és a csoportos gyűlések mellett súlyos esetben gyógyszeres kezelések is elérhetők a segítségre szorulók számára.

A bugyiszabályoktól a fogamzásgátlásig

A Paplan alatt társalapítója végül kitért arra, hogy a szexuális nevelésnek már egész kicsi kortól komoly létjogosultsága van. Úgy véli, az edukációt már négyéves kortól el kellene kezdeni, az alapvető nemi szervhez köthető információkon túl a „bugyiszabályok” (csak az érhet hozzá a kisgyerekhez azokon a területeken, amelyeket fehérnemű fed, akinek ő megengedi) ismerete is hozzájárul ahhoz, hogy egy 15-17 éves fiatal már tökéletesen tisztában legyen azzal, milyen lehetőségei vannak a fogamzásgátlásra.

Ehhez viszont be kellene engedni a szakembereket az intézményekbe, de az óvoda- és iskolapedagógusok képzése is fontos lenne, hogy tudják, miként reagáljanak, miket és hogyan tanítsanak a gyerekeknek, diákoknak. Ez azonban ma Magyarországon nem vagy nem megfelelően megoldott. A különböző törvényi szabályozások gyakorlatilag ellehetetlenítik a szexuális nevelést és edukációt

– jelentette ki Pósa-Kovács Lilla. Hozzátette, hogy számos olyan kliens keresi meg, aki már bőven 35-40 év felett van, és akkor jön rá, hogy szinte semmit nem tud a saját szexualitásáról.

„Tanulni saját magunkról és saját szexualitásunkról ugyanakkor sosem késő” – zárta sorait a szakértő.

(Borítókép: Index)

Rovatok