Index Vakbarát Hírportál

Kórházszövetség: Kevés az orvos és az ápoló, de a pénz sem elég

2023. április 19., szerda 18:16

Szeretnénk, ha a betegek és a hozzátartozók jobban értenék az egészségügy világát, ha az ápolóknak méltó bér és megbecsültség járna a munkájukért – áll a Magyar Kórházszövetség állásfoglalásában, amit a Tapolcán ezer fő részvételével rendezett XXXV. kongresszusukon fogadtak el.

Mint írják, a világjárvány, a háborús környezet és az ezekhez társuló válságok a kórházakat is megrendítették, új nehézségekkel és váratlan kihívásokkal kellett szembesülniük. Álláspontjuk szerint a váratlan mértékű infláció és az energiaár-robbanás az állam segítsége nélkül a kórházakban kezelhetetlen, de úgy vélik, hogy szükséges lenne kibővíteni a finanszírozást a gyógyításhoz szükséges költségek és az egészségügyi személyzet, főként az ápolók bérrendezése miatt.

Az asszisztensek, nővérek nehéz körülmények között végzik mindennapi munkájukat, nagy áldozatot vállalnak nap mint nap, ezért is lenne fontos a megbecsültségük növelése és a pálya vonzóvá tétele, ami nemzeti sorskérdés, és széles összefogást igényel

– emelték ki. Hozzátették: a magyar kórházakban a kor igényeinek megfelelő eszközökkel világszinten is elismert szakemberek dolgoznak, de tapasztalataik szerint itthon mégsem általános a bizalom az irányukban. Tapasztalataik szerint az elérhetőségre és a hangnemre fokozott figyelmet kellene fordítani, ezért is szeretnének állandó párbeszédet fenntartani az emberekkel.

Várólisták: kevés az orvos, az ápoló és a pénz

Tisztában vannak vele, hogy a sorban állások és a hosszú várólisták fokozzák a frusztráltságot, célzott programokkal, jobb szervezéssel a döntéshozókkal együttműködve igyekeznek ezeken rövidíteni. A betegek könnyebben elérhető és gyorsabb egészségügyi ellátást szeretnének. 

Ahhoz, hogy mindenki azonnal minden kivizsgáláshoz, kezeléshez és műtéthez hozzájusson, kevés az orvos és különösen kevés az ápoló, de a pénz sem elég. Ezért sokszor várni kell a sorunkra, és van, hogy távolabbra kell utazni szakcentrumokba bonyolultabb eljárásokért, ugyanakkor az egyszerűbb ellátás közel vihető mindenkihez

 – írják közleményükben. A felsorolt okok miatt is fontosnak tartják, hogy a közegészségügyi intézmények és az emberek között állandó párbeszéd legyen, hogy a betegek jobban értsék az egészségügy világát. A betegségek megelőzése érdekében is tájékoztatást kívánnak nyújtani, hogy az érintettek tudják, mikor kell orvoshoz fordulniuk, és hol kaphatják meg az állapotuk szerinti szükséges ellátást.

Egyik legfontosabb azonnali teendőjüknek az átalakuló területi ügyeleti rendszerrel együttműködő, kórházi sürgősségi rendszer kiépítését nevezték meg. Ugyanakkor a központi támogatások és közös beszerzések gyorsasága meglátásuk szerint néhol fejlesztésre szorul.

„A Magyar Kórházszövetség mindenkivel kapcsolatot épít, aki a betegek ügyét szolgálja, az egészségügyben felelősséggel bíró döntéshozókkal folyamatosan konzultálnak” – zárják levelüket.

Az április 19–21. közötti tapolcai konferencián a meghívottak között vannak ápolók, orvosok, kórházi menedzserek, döntéshozók, az egészségipar képviselői, és társadalmi nyilvánosság előtt vitatják meg a jobbítás lehetőségeit. 

Rovatok