Index Vakbarát Hírportál

David Pressman Baranya vármegyébe utazott, virágzó magyar–amerikai partnerségről beszélt

2023. április 19., szerda 21:23 | aznap frissítve

A budapesti amerikai nagykövet, David Pressman kétnapos látogatást tett Baranya vármegyében, ahol fontos témaként jelent meg az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata is. A nagykövet meglátogatta többek között a Pécsi Tudományegyetemet, a Zsolnay Porcelángyárat és a mohácsi Busóudvart is.

David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete április 17–én Baranya vármegyébe utazott. Látogatását Keszün kezdte, ahol Mellár Tamás országgyűlési képviselővel, Buday-Sántha Attila polgármesterrel és helyi lakosokkal találkozott – írja az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének oldala.

David Pressman nagykövet meglátogatta a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumát is, amely kulcsszerepet játszott a Covid–19-pandémia kezelésében és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettel való együttműködésben. A nagykövet az egyetem vezetőségének elmondta:

A Pécsi Tudományegyetemen folyó létfontosságú munka csak egy a számos, magyar és amerikai intézmények közötti virágzó tudományos és kutatási partnerség közül, amelyekből mindannyian profitálhatunk.

A nagykövet találkozott magyar középiskolások egy csoportjával, akikkel Magyarország, a magyarok és az Egyesült Államok előtt álló kihívásokról és lehetőségekről beszélgettek. Ezt követően bejárta a legendás Zsolnay Porcelángyárat, megtekintette, hogyan készülnek a termékeik, majd meglátogatta a Gandhi Roma Gimnáziumot is, ahol a roma kultúráról, a romák oktatási lehetőségeiről és a magyarországi kiszolgáltatott közösségek szolgálatára tett erőfeszítésekről beszélgetett a diákokkal és az intézmény munkatársaival.

Mohácsra utazva Pávkovics Gábor polgármester szívélyesen fogadta a nagykövetet, és bemutatta őt a helyi kézműveseknek a Busóudvarban. Meglátogatta továbbá a sátorhelyi Mohácsi Történelmi Emlékhelyet is.

Az Egyesült Államok és Magyarország közötti gyümölcsözőbb kapcsolat fontossága közös témája volt mind a különböző pártok politikai vezetőivel, mind más Baranya vármegyei magyarokkal folytatott megbeszéléseimnek. Ebben a kérdésben mindannyian egyetértünk

– fogalmazott látogatása végén David Pressman.

Rovatok