Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, jégesőt hoz a szerda

2023. április 19., szerda 06:08

Az ország legtöbb részében több órán keresztül is élvezhetjük a napsütést, máshol ugyanakkor felhő képződhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul. Zivatar veszélye miatt tíz vármegyére adtak ki figyelmeztetést.

Északkelet felől tovább vékonyodik, szakadozik a felhőzet, egyre inkább az ország délnyugati harmadában valószínű eső, zápor, néhol zivatar, amelyek az esti órákban mindenütt megszűnnek, és eközben ott is szakadozik, helyenként csökken a felhőtakaró.

Gomolyosodik a felhőzet, a legtöbb helyen több órára kisüt a nap, de a Dunántúl északnyugati részein, illetve a Duna–Tisza közén időszakosan több felhő is lehet. Helyenként, valamivel nagyobb eséllyel az utóbbi vidéken zápor, néhol zivatar is kialakulhat – írja az MTI.

Az északias szél napközben több helyen lesz élénk, kedden az Alpokalján és az északkeleti harmadban egy-egy erős lökés is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 19 fok között alakul, de a Dunántúl északnyugati, felhősebb részein kissé hűvösebb lehet.

Több helyen is figyelmeztetés van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tíz vármegyére adott ki figyelmeztetést zivatar miatt. Ugyan elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, de a szélerősödés mellett jégeső is előfordulhat

Orvosmeteorológia

Szerdán időjárási front nem lesz felettünk, de marad a fülledt, változékony időjárás, emiatt elsősorban a melegfrontra fokozottan érzékenyek tapasztalhatnak különféle tüneteket. Ingadozó lehet a hő- és komfortérzet,

a szelesebb tájakon élők pedig fejfájást, nyugtalanságot és ingerlékenységet is tapasztalhatnak.

Mivel az idő fülledt lesz, így nehézlégzés, légszomj, rosszullét is előfordulhat, a záporok, zivatarok környezetében pedig az asztmások állapota romolhat.

Rovatok